Gebruikersavatar
Unity
Verslaafde Gebruiker
Verslaafde Gebruiker
Berichten: 4900
Lid geworden op: do 25 aug 2011, 22:52

Temperament stuurt visie op hoogbegaafdheid

za 07 dec 2013, 15:34

Er zijn verschillende manieren om naar hoogbegaafdheid te kijken:
bijvoorbeeld als bewezen prestatie (IQ-test plus werk), of als innerlijke beleving van ongewone intensiteit en complexiteit.
Het blijkt dat Temperamentleer een kader biedt om te verklaren waarom de één hoogbegaafdheid liever zus, en de ander liever zo beschouwt en daar maar moeilijk van afwijkt.


Elke benadering is een keuze van perspectief, geen objectieve volledigheid.

De normatieve benadering van ‘bewezen prestaties’ wordt gecontinueerd doordat bij overheid en onderwijsorganisatie -dominant in beeldvorming- van alle vier temperamenten uit de Temperamentleer vooral twee temperamenten vertegenwoordigd zijn (vanwege vaardigheden die in een dergelijke omgeving worden verwacht). Hun visies worden toegepast.
Om tot een vollediger beeldvorming te komen zouden ook de visies van de twee andere temperamenten moeten worden geïntegreerd.

De kracht van Temperamentleer is dat er geen goede of slechte temperamenten zijn. Ieder temperament heeft zijn eigen waarde en de kunst is van elkaars kracht gebruik te maken. Er is dus alle reden om het thema hoogbegaafdheid in de volle breedte neer te zetten, zodat ieder de gelegenheid krijgt om zich het meest passende aspect eigen te maken en naar behoefte bij de anderen te proeven.

Hoogbegaafdheid is en blijft een emotioneel geladen onderwerp met vele en diverse facetten. Dat iemands waarden een belangrijke rol spelen bij de afweging van het relatieve belang van al die facetten is dus niet verwonderlijk.
Temperamentleer schetst patronen voor die keuzes en maakt aannemelijk waarom ze zo moeilijk te veranderen zijn.

Temperament stuurt visie op hoogbegaafdheid door Willem Kuipers
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
*Love* is the most powerful weapon in this universe
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Terug naar “Links en Recensies”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast