MaartenG
Maagdelijk Gebruiker
Maagdelijk Gebruiker
Berichten: 4
Lid geworden op: vr 21 apr 2017, 15:02

HB & detachering

vr 21 apr 2017, 18:45

Het rapport “Heel slim en toch zonder werk. Hoe kan dat?” houdt mij al een tijdje bezig.
1/3 van de HB-ers zit ongewenst thuis en kan geen aansluiting meer vinden in de huidige arbeidsmarkt. Een oorzaak hiervan kan zijn, dat je je opleiding niet af hebt gemaakt en je autodidactisch je kennis hebt verworven. "Een gemis op de arbeidsmarkt", wordt er vervolgens geroepen. Maar de recruiters (veelal 20-ers die snel geld willen verdienen - sorry dat ik chargeer -) kijken echt alleen maar naar het diploma en niet de ervaring die je meeneemt.
Jobcoaches en specialisten genoeg die je, tegen een goed uurtarief willen coachen (ik chargeer weer) en je vooral helpen met je eigen waarden weer op een rijtje te zetten, zodat je sterker een volgend gesprek in gaat. Heel goed allemaal, maar je zit nog steeds met die recruiter die die link niet kan leggen.
Wat ik niet begrijp, ik kom nu op het punt waar ik naartoe werk, is:
Waarom zijn er geen detacheringbedrijven gespecialiseerd in het matchen van (hoog) begaafden (zonder diploma) met een goede werkgever.
Ik denk dat ik zelf goed geholpen ben, als een recruiter eerst de tijd neemt om mij te leren kennen. Wellicht een IQ-test afneemt en diverse assessments om een beter beeld te krijgen, behalve een CV ook een Curriculum Futura maakt en daarmee een compleet profiel van de kandidaat weet op te stellen.
Veel kan online opgezet worden, eventueel een aantal zaken in groepssessies met meerdere werknemers (IQ-test op Mensa-wijze bijvoorbeeld om het betaalbaar te houden)....
Dit moet toch een haalbaar idee zijn voor detacheerders, werkcoaches, trainers, bemiddelaars, etc.
Of heb ik toch ergens een link gemist en bestaat een dergelijk bureau al? Dan graag het emailadres...

Kaathe
Beginnende Gebruiker
Beginnende Gebruiker
Berichten: 108
Lid geworden op: zo 22 jan 2017, 13:07

Re: HB & detachering

vr 21 apr 2017, 18:55

Ik denk eerlijk gezegd dat de gemiddelde arbeidsmarkt helemaal niet zit te wachten op HB-ers omdat ze toch worden gezien als mensen die het altijd beter weten en altijd beter kunnen. Ze worden gezien als bedreiging door veel mensen, en de gemiddelde recruiter matcht je simpelweg op diploma's om zo snel mogelijk de premie op te strijken die er op jouw hoofd staat bij het binnenhalen. De tijd die het hem kost om jou te testen op je inhoudelijke kennis.... voor jou 15 anderen die misschien bij lange na niet dezelfde competenties hebben, maar wel de juiste papieren.

Blijkbaar wordt het anders als je een hoge graad hebt behaald, want dan is het logisch dat iemand slimmer is, hij of zij heeft dan immers een hoge opleiding genoten en dat staat blijkbaar voor veel mensen gelijk aan intelligentie. Als je iets wilt in deze arbeidsmarkt dan ben ik bang dat je toch minimaal een graad van een hogeschool moet hebben.

MaartenG
Maagdelijk Gebruiker
Maagdelijk Gebruiker
Berichten: 4
Lid geworden op: vr 21 apr 2017, 15:02

Re: HB & detachering

vr 21 apr 2017, 19:27

We delen dezelfde gedachte, over hoe het nu in zijn werk gaat....
Maar, dat wil niet zeggen dat er geen ruimte is voor een gespecialiseerd bureau, die wel die moeite neemt. Hiervoor betaalt wellicht de werkgever en werknemer een deel van de extra kosten, maar hierdoor gaat er geen arbeidspotentieel verloren.
Ik denk dat de 'drop out HB-ers' meer kunnen bieden, dan (pas) afgestudeerden, die theoretisch alles wel op orde hebben, maar zich geen raad weten als de praktijk toch net iets anders is. Die HB-er is sneller in staat om te schakelen...
In sommige beroepsgroepen is levens-/werk-/praktijkervaring van 10/ 20 jaar misschien wel waardevoller, dan dat papiertje dat ze toentertijd konden halen. Ik heb een marketingachtergrond, maar dat is ondertussen achterhaald (en niet de branche waarin ik mijn inkomen wil verdienen). Maar ik denk dat in het onderwijs, de IT, de sociale markt en nog vele andere markten de (hoog)begaafden snel en actief aan de slag kunnen, met eventueel een aangepaste cursus/ versnelde opleiding.
Het UWV heeft allerlei diensten voor arbeidsbeperkten. Er wordt ontzettend veel geld gepompt in het activeren van diverse doelgroepen op de arbeidsmarkt, maar de hoogbegaafden die (even) 'de weg kwijt zijn' kunnen nergens terecht. Die zijn slim genoeg om het zelf op te lossen....
Blijkbaar niet, als ik het onderzoek moet geloven. Waarbij een kanttekening aan de vraagstelling gezet moet worden. Iemand trok al de conclusie dat de schuldige toch echt de persoon zelf moet zijn, maar daar ben ik het zeker niet mee eens. Het is ook aan de maatschappij, maar dat zal een HB-er niet hardop zeggen. Die zal sneller de hand in eigen boezem steken.
Maar, om terug te komen op het concept HB & detachering: Waarom niet een trainee-programma voor HB-ers die een carrière switch willen maken? Die brengen een hoop extra ervaring mee, die ze elders hebben opgedaan. Pakken waarschijnlijk alles heel snel op en denken breed, waardoor ze wellicht verrassend uit de hoek kunnen komen.
En als we blijven denken aan de detacheerders die snel geld willen verdienen, met laag-hangend fruit en niet willen 'omdenken' om HB-ers die of werkeloos thuis zitten of een carrière switch willen maken, op een andere manier behulpzaam kunnen zijn, zal het potentieel nooit tot zijn recht komen (laat staan de moeite van alle onderzoeken over HB hoeven we dan ook niet uit te voeren, want we doen er toch niets mee).

Gebruikersavatar
Sawi
Overmatige Gebruiker
Overmatige Gebruiker
Berichten: 1858
Lid geworden op: vr 18 apr 2014, 10:05
Locatie: Gelderland

Re: HB & detachering

vr 21 apr 2017, 21:40

Il denk dat zo'n detacheringsbureau vooral moeite heeft in de opstartfase, omdat iq-testen, assessments, etc. gewoon geld kosten. Het vraagt dus een behoorlijke investering vooraf.

Verder zijn veel bedrijven huiverig voor mensen zonder diploma en met eigen ideeën.
De meeste kans van slagen heeft het nog als er een of meer sectoren zijn is die behoefte hebben aan hoogbegaafden en daarom willen investeren in zo'n detacheringsbureau. Maar ik geloof niet dat de Nederlandse markt op dit moment dergelijke sectoren heeft die veel geld hebben om te investeren.
Ontwerp je leven met je hoofd, bouw je toekomst met je handen, kleur de wereld met je hart

MaartenG
Maagdelijk Gebruiker
Maagdelijk Gebruiker
Berichten: 4
Lid geworden op: vr 21 apr 2017, 15:02

Re: HB & detachering

vr 21 apr 2017, 23:13

Stel dat geld in de opstartfase een ondergeschikte rol heeft in dit concept (bijvoorbeeld doordat er een subsidie aangevraagd kan worden), en hierdoor het onzichtbare arbeidspotentieel van de 'ongediplomeerde' HB-er zichtbaar wordt. Hoeveel mensen zouden er dan toegang krijgen tot de arbeidsmarkt en weer een kans maken op een nieuwe start? Welke arbeidsmarkten zouden hier baat bij hebben?
Ik denk dan aan het lerarentekort in het basisonderwijs, maar ook leerkrachten in de IT. Dat laatste haalde onlangs nog het nieuws. Een HB-er met een goede interesse in programmeren, kan snel klaargestoomd worden om VO-leerlingen de basisbeginselen van het programmeren te leren.
En zo zijn er voor diverse branches wellicht voorbeelden te bedenken. Misschien dat werkcoaches met een specialisatie, hierbij nog wel voorbeelden kunnen verzinnen.

HindrikH
Nieuwe Gebruiker
Nieuwe Gebruiker
Berichten: 75
Lid geworden op: ma 25 sep 2017, 13:53
Locatie: Drenthe

Re: HB & detachering

ma 25 sep 2017, 15:42

Eens met MaartenG!

De groei in kennisverspreiding rondom het thema, en coaching van hoogbegaafde volwassenen is duidelijk zichtbaar, niet in het minst dankzij de inspanningen van het IHBV. Het is echter opvallend hoe de focus binnen het thema Hoogbegaafdheid zich vooral richt op het (v)erkennen, verklaren, begrijpelijk maken van alle symptomen, oorzaken etc. Hoewel erg nuttig vind hiermee ook een problematisering plaats, die beter in balans gebracht kan worden door de voordelen van sneller / slimmer / creatiever in welke professie dan ook, óók te belichten.

Concreet betekent dit volgens mij dat de groep HB-ers erg gebaat zouden zijn bij detacheringsbureaus die vooral die voordelen in de spotlights bij opdrachtgevers kan brengen. De kenniswerkers die nu al bezig zijn als coach etc zouden goede kwartiermakers kunnen zijn, aanspreekpunt voor opdrachtgevers rondom het thema, en daarnaast kan de gedetacheerde HB-er laten zien wat andere werknemers niet kunnen: beter, slimmer, sneller, maar wel op een eigen manier. Ik zie kansen: door de vergrijzing gaan er langdurig openstaande vacatures ontstaan (ondanks de robotisering / automatisering) en uit oa onderzoek van het IHBV blijkt dat HB-ers structureel vaker zonder werk zitten dan andere professionals.

De vraag is dus: waarom zijn deze detacheringsbureaus er nauwelijks? Of zie ik ze over het hoofd?
To those who understand, I extend my hand
To the doubtful I demand: take me As I Am

Terug naar “HB en werk”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast