Gebruikersavatar
lindar76
Overmatige Gebruiker
Overmatige Gebruiker
Berichten: 1010
Lid geworden op: Do 29 Mei 2014, 15:55
Locatie: Randstad

Re: HB en ADD? Ritalin?

Zo 02 Jul 2017, 17:02

Hoi, hoe is het met iedereen nu?

Mijn ervaring met medicatie: ik leef weer.

Ik wist al dat ik HB ben, had geen baan, weinig verplichtingen. Opstaan voelde als een Sint Bernard uit de sneeuw redden. Ik kwam tot niks. Ben heel veel specialisten af geweest wegens onverklaarde vermoeidheid, ook dat is weg. Ik ben nu gewoon moe, zoals anderen. Ipv uitgeput. Behandeling tegen depressie (jaja bij HB-specialist) hielp me niet van die basis dysthymie af. Methylfenidaat wel.

Ik zie het als een bril. Zonder leef ik in een mist. Met kan ik de dingen doen die ik graag wil, ik kan weer zien wat ik van plan was. Ik turn weer (na 25j), ben een cursus programmeren gestart, andere hobby's als kleding naaien.

Rebound: soms, niet zo heftig. Meestal heb ik het niet. Ik neem een lang werkende, eind van de middag en net na het eten neem ik nog een halve korte.

Medicatie heeft een slechte naam, maar dat vind ik niet terecht. Ik vind zorgvuldigheid terecht, en een behandeling breder dan alleen medicatie absoluut noodzakelijk. De keus van wel/niet medicatie is persoonlijk, individueel, een afweging van baten en mogelijke bijwerkingen. Zoals elk medicijn.

Wat ik veel te vaak tegenkom is dat medicatie ja/nee een morele lading krijgt. Alsof je een beter mens bent zonder, of 'meer jezelf'(wat is 'jezelf' eigenlijk? Ook een construct immers). En dat vertroebelt de afweging, die daarmee minder gestuurd wordt door het effect op je welzijn, en teveel door wat je vindt dat zou moeten (een vorm van illusie).

Verstuurd vanaf mijn MotoG3 met Tapatalk


Gebruikersavatar
Sawi
Overmatige Gebruiker
Overmatige Gebruiker
Berichten: 1806
Lid geworden op: Vr 18 Apr 2014, 10:05
Locatie: Gelderland

Re: HB en ADD? Ritalin?

Zo 02 Jul 2017, 17:13

Fijn Lindar, dat je nu een modus hebt gevonden die voor jou werkt. Als medicatie voor jou helpt, lijkt me daar niets mis mee. En zoals je zelf al schrijft: gecombineerd met andere aanpak is het soms gewoon een goede methode. Fijn dat je weer tot productiviteit (en creativiteit) komt.
Je bent weer lekker bezig, zag ik in je andere berichten.
Ontwerp je leven met je hoofd, bouw je toekomst met je handen, kleur de wereld met je hart

OverLoad
Beginnende Gebruiker
Beginnende Gebruiker
Berichten: 161
Lid geworden op: Do 23 Mar 2017, 10:22

Re: HB en ADD? Ritalin?

Ma 03 Jul 2017, 11:03

Hier ook een ADD'er die erg goed reageert op medicatie, in mijn geval Ritalin.
Juist de flexibiliteit die ik heb (als ik nog een feestje heb ofzo nog eentje te slikken, gezien ik dan een stuk later naar bed ga) - dat vind ik erg fijn.
Ik ben ondertussen opgehouden met mezelf te verdedigen voor het feit dat ik medicatie gebruik. Ik weet van mezelf dat ik m'n werk niet zou kunnen doen zonder medicatie - ook al vraag ik me soms af of ik minder tegen een bore-out aan zou hikken wanneer ik m'n Ritalin laat staan...
Voor iedereen die roept dat alle medicatie slecht is vergelijk ik Ritalin met insuline: beide stoffen zijn een aanvulling op hetgeen je lijf tekort komt (heel kort door de bocht, I know).
Duurt even, maar dan heb je ook wat...
...in elk geval lang gewacht!

-----
OverLoad?? Wie?!

Peach
Frequente Gebruiker
Frequente Gebruiker
Berichten: 402
Lid geworden op: Wo 17 Aug 2016, 21:42

Re: HB en ADD? Ritalin?

Di 04 Jul 2017, 13:21

Ik heb ook zo mijn momenten gehad, dat mijn energie op een zeer laag pitje stond. Ik was niet vooruit te branden om nog iets te gaan ondernemen. Ik kom er nu zelf al weer een beetje bovenop.

Ik vind het positief om te horen dat je deze vorderingen gemaakt hebt. Als de medicatie voor jou werkt is dat gewoon goed. Ik vind niet dat iemand gelijk een minder mens word door het gebruik van medicatie, maar snap de morele lading wel. Het is zeker een vorm van een illusie om te doen, wat je vind dat zou moeten. Hier door verliest men de contact met de realiteit. Terwijl de realiteit juist kan leiden tot zeer positieve oplossingen.
Repeat?
No thanks!

Joopv2
Maagdelijk Gebruiker
Maagdelijk Gebruiker
Berichten: 16
Lid geworden op: Zo 20 Aug 2017, 00:30

Re: HB en ADD? Ritalin?

Do 24 Aug 2017, 23:00

Ritalin is een van de gangbare middelen. Er zijn meerdere neurotransmitters en die houden elkaar in evenwicht, adrenaline vs noradrenaline, serotonine vs dopamine, etc. Elk van deze stoffen kan uit balans zijn en min of meer gelijke resultaten geven. Aangenomen dat het een puur chemisch gebeuren is en als systeem constant is, dan kun je elk van deze stoffen uitproberen en kijken wat werkt. Voor de dames speelt pilgebruik overigens een niet te onderschatten factor. De hormonen die toegevoegd worden kunnen aardige invloed hebben.
Naast de chemische oplossing kan onder-stimulatie en over-stimulatie (sociaal, fysiek, mentaal) ook deze klachten/verschijnselen veroorzaken.
Alles heeft een patroon, alles herhaalt zich, er is niets nieuws en het is iedere keer anders. En nu?

Joopv2
Maagdelijk Gebruiker
Maagdelijk Gebruiker
Berichten: 16
Lid geworden op: Zo 20 Aug 2017, 00:30

Re: HB en ADD? Ritalin?

Do 31 Aug 2017, 22:33

Zojuist in de boekenlijst nog wat gevonden voor de boekenwurmen onder ons:
The ADD Myth: How to Cultivate the Unique Gifts of Intense Personalities
Burge, Martha
Net besteld, duurt even voordat het er is. Geen idee of het wat is. Wie interesse heeft, die bestelle :P
Alles heeft een patroon, alles herhaalt zich, er is niets nieuws en het is iedere keer anders. En nu?

Terug naar “HB en ...”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast