boddah
Maagdelijk Gebruiker
Maagdelijk Gebruiker
Berichten: 9
Lid geworden op: ma 12 mei 2014, 18:14

Hoogbegaafdheid en suicide

wo 11 jan 2017, 18:25

Hoi Allemaal, ik heb een literatuurstudie gedaan naar hoogbegaafdheid en suicide. Het artikel is te vinden op:

https://www.academia.edu/30872864/Suici ... ure_Review

Gebruikersavatar
nathalie
Verslaafde Gebruiker
Verslaafde Gebruiker
Berichten: 4294
Lid geworden op: zo 28 feb 2010, 20:19
Locatie: Utrechtse heuvelrug

Re: Hoogbegaafdheid en suicide

do 12 jan 2017, 14:49

:unhappy: ik lees je artikel liever niet maar weet wel dat het wel te vaak iets is voor Hbers.
2vrienden van mij dood en nog een paar die hun besf doen om zich via een langzame weg zich dood te zuipen.

Lees ookover Webbs 'Searching for Meaning' over desillusie en eistentiele depressie.
Daar wordt je ook vrolijk van

Ik heb geen zelfmoordneigingen hoor maar eeuwig vrolijk is anders

Wel bijzonder dat je zo'n heftig onderwep aansnijd. Bijna Taboe nog.
t !!!@#$???

Tinus
Verslaafde Gebruiker
Verslaafde Gebruiker
Berichten: 2504
Lid geworden op: do 28 jul 2011, 22:51
Locatie: Mont Blanc

Re: Hoogbegaafdheid en suicide

vr 13 jan 2017, 11:42

Je hebt daar een mooie verzameling artikelen gegenereert.

--------------

Ik vond de 4e alinea in de inleiding wel een beetje vreemd waarbij het wel lijkt also hoogbegaafdheid appart wordt gezet van de rest van de bevolking en een onafhankelijke verantwoording nodig heeft om te laten zien dat preventie van suicide belangrijk is.

De regel in die alinea loopt zoiets als
'preventie van suicide is niet alleen belangrijk bij de algemene populatie, maar ook bij hoogbegaafde individuen'

En daarbij lijkt hoogbegaafdheid wel als belangrijker voorgesteld. Een alinea verder (5e) wordt gesteld dat het prrobleem hoogbegaafdheid+suicide interessant is vanwege de interacties en misdiagnose (wat mij betreft afdoende argumentatie om de inleiding te vormen). Echter in de 4e alinea wordt gesteld dat hoogbegaafden bijzondere individuen zijn (en daardoor impliciet een belangrijker individu omdat dit 'bijzonder zijn' als een argument wordt gebruikt voor het belang van preventie?). Ook in de 2e helft van de 3e alinea wordt gesteld "We can ill afford such loss of potential talent!", wat bij mij klinkt alsof andere verliezen minder belangrijk zijn. Er staat daar tussen de regels dat suicide bij hoogbegaafden extra aandacht vereist omdat deze personen zo bijzonder zijn (zoiets als: suicide bij algemene populatie: enkel persoonlijk verlies vs. suicide hoogbegaafden individuen: een maatschappelijk probleem!).

--------------

Voor wat betreft de review vond ik het jammer dat alleen maar negatieve kanten van de literatuur naar voren kwamen (zo'n beetje niks is bekend, duidelijk, en werkelijk onderzocht). Ik vraag me af wat de goede kanten zijn? Hoe zit de opbouw in de literatuur? Wat is het verhaal dat eruit naar voorkomt? Wat is je punt met deze review? Vaak wordt er in de review verteld 'in de leiteratuur zijn veel x en er is geen consensus', 'er zijn veel y en veel verschillen' (met op x en y: consensus on prevalence, fluctuating data, theorieen, signalen, risicofactoren, methodologieen, definities...). Het blijft dan heel oppervlakkig, Ik bedoel hiermee zoiets als: stel dat ik een conferentie voor suicidality and giftedness zou bezoeken, dan zou ik aan het einde weten wat er leeft en speelt in die onderzoekswereld. Met dit review heb ik dat niet omdat er vooral wordt verteld wat er niet is.

--------------

En verder ook vond ik de volgende regel vreemd:
"Despite the lack of consensus we assume that gifted individuals form a group that deserves more attention with regard to their development"
Dit was niet onderbouwd. Zijn de aanhangers van negatieve ontwikkeling ten opzichte van de geheel populatie meer te vertrouwen, en waarom? Zo'n regel klinkt meer als een bruggetje tussen deze review (objectief: we weten eigenlijk vrijwel niks) en een vervolg onderzoek (subjectief: laten toch ergens van uitgaan en bezien of dit klopt). Een andere motivatie om die regel in het review te zetten zie ik niet voor me (als het een conclusie was van het literatuur onderzoek, op welke grond was het dan gemaakt?).
To all,
we are a super-intelligent extraterrestrial species who have lost our pet human, Tinus. We found out that he is dwelling around on this forum. We hacked his account to place this signature. Be aware not to feed him.

Tinus,
sit, down, logic off!

Mercurious
Frequente Gebruiker
Frequente Gebruiker
Berichten: 326
Lid geworden op: di 09 sep 2014, 22:01
Locatie: Maastricht

Re: Hoogbegaafdheid en suicide

vr 16 nov 2018, 23:44

Misschien moet ik me gelukkig prijzen dat hierover al een topic bestond, want ik denk niet dat ik er zelf een had aangemaakt over dit onderwerp.

Momenteel ga ik door de moeilijkste tijd van mijn leven. Al geruime tijd denk ik dagelijks aan suicide en niet zolang geleden heb ik een aantal keer geprobeerd om mezelf op te hangen. Of het echt kon slagen betwijfel ik; mijn voeten kon ik met gemak op een tafel of kastje zetten, mocht ik op een gegeven moment echt naar adem snakken. Maar ik heb het wel geprobeerd.

Na een paar pogingen, verspreid over een aantal dagen, ging ik anders denken. Ik dacht vooral aan mijn familie en hoeveel pijn ik zou veroorzaken als ik het echt zou doorzetten. Mijn oma van 83 die zelfs overgrootmoeder is, mijn ouders en mijn zus. Ik begon na te denken over hoeveel liefde ze mij hebben gegeven en wat ze allemaal voor me over hebben en wat ze allemaal voor me hebben gedaan. Ook bad ik tot God, ondanks dat ik jaren geleden van het geloof ben afgestapt. Maar het lijkt te hebben geholpen. Mijn leven is in korte tijd niet veranderd, maar de liefde van mijn familie en het gebed hebben mij geholpen.

Wat er door je heen gaat als je denkt aan zelfmoord is afschuwelijk. Het is enorm vermoeiend en zwaar. En langdurig depressief zijn helpt ook niet bepaald. Als ik daarna ook nog optel dat ik al drie psychoses heb gehad, een lijstje met psychiatrische diagnoses en de nog veel langere lijst met werkgevers die ik heb verloren dankzij mijn psychische conditie, dan kun je je misschien wel een beetje voorstellen hoe moeilijk mijn leven is en hoeveel ik heb moeten doorstaan tijdens de afgelopen 7 jaar.

Op den duur verlies je steeds meer vertrouwen in het feit dat je weer de oude wordt en dat je leven ooit weer gewoon wordt zoals het 27 jaar lang was. Want de eerste 27 jaar van mijn leven was er niks aan de hand. En dan verandert opeens alles. Je valt af, doet niet meer mee en vervolgens gaat alles bergaf in je leven. Zeven jaar lang. Tot aan dit moment. Het moment dat ik dit op durf te schrijven en durf toe te geven dat mijn leven een grote teringbende is. En dan zeg ik het nog netjes.

De slimme lezer zal zich misschien afvragen of ik dit nu allemaal voor het eerst naar buiten breng. En dat zou een goede vraag zijn. (Ik zou ook niet anders verwachten van een hb'er.) Maar ik kan de lezer verzekeren dat ik al 7 jaar lang veel ervaring heb met artsen. Dus men weet ervan. Wel handig om even te vermelden, dacht ik.

Schrijf ik dit dan nog op met een reden? Ja. Uiteraard. Met welke reden dan? In de hoop mezelf niet te verliezen.
Rijkdom bestaat niet uit het hebben van grote bezittingen, maar in het hebben van weinig behoeften.

Gebruikersavatar
Camiel
Frequente Gebruiker
Frequente Gebruiker
Berichten: 368
Lid geworden op: vr 13 jul 2018, 17:31
Locatie: Helvoirt
Contacteer: Website

Re: Hoogbegaafdheid en suicide

za 17 nov 2018, 09:32

Mercurious schreef
Schrijf ik dit dan nog op met een reden? Ja. Uiteraard. Met welke reden dan? In de hoop mezelf niet te verliezen.
Een heftig en zwaar beladen verhaal
Maar heel goed, dat je het naar buiten durft te brengen
Verliezen is nooit leuk - zeker niet van jezelf
Je hebt je 27 jaar lang netjes aangepast aan de wereld
Dan is nu de tijd gekomen dat de wereld zich aanpast aan jou!
Het is als een rups die verandert in een vlinder
Sla je vleugels uit, en vlieg !
the future ain't what it used to be

Gebruikersavatar
Rianne
Eigenaar
Eigenaar
Berichten: 7697
Lid geworden op: vr 05 feb 2010, 16:58
Locatie: Wageningen
Contacteer: Website

Re: Hoogbegaafdheid en suicide

ma 26 nov 2018, 12:25

Hoi, inderdaad een naar verhaal. Ik wens je veel wijsheid toe.
En ik wil je ook wijzen op: https://www.113.nl/
Ik weet niet of je al eens contact met hen hebt gehad?

Gebruikersavatar
Lorem ipsum dolor
Beginnende Gebruiker
Beginnende Gebruiker
Berichten: 218
Lid geworden op: di 07 aug 2018, 19:37

Re: Hoogbegaafdheid en suicide

vr 30 nov 2018, 06:00

Wat goed dat je dit forum genoeg vertrouwt om je verhaal te vertellen.

Wat moet het leven voor jou zwaar zijn. Ik vind het heel erg verdrietig voor je en wat knap dat je dit al meer dan 7 jaar volhoudt.

De tip van Rianne is een hele goede. Bij 113 zitten mensen die met jou over je zelfmoordgedachten kunnen praten, zodat je je misschien minder eenzaam voelt.

Als je het fijn vindt om met iemand te praten die ook een periode van depressiviteit heeft gehad, dan kun je me altijd een pb sturen.

Terug naar “HB en ...”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast