Louise1964
Maagdelijk Gebruiker
Maagdelijk Gebruiker
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 08 feb 2016, 17:11

Laag zelfbeeld

za 13 feb 2016, 12:16

Mijn zoon (18) zit in zijn examenjaar. Sinds een maand of 3 lijkt het alsof er een knop is omgegaan. Het begon ermee dat hij zich niet meer kon concentreren, woorden in de studieboeken dringen niet door en blijven niet hangen. Hij doet momenteel dus helemaal niks aan zijn studie.

Hij is gaan nadenken over het leven na het examen en concludeert dat hij geen idee heeft wat hij wil, wat hij kan, wat hij leuk vindt en waar hij goed in is. Hij kan dus geen studiekeuze maken. Hij vindt het ook 'eng' om volwassen te worden, omdat hij geen duidelijk doel voor ogen heeft, en de veiligheid van school waar hij zes jaar heeft doorgebracht los te laten.

Hij slaapt slecht en komt 's morgens moeilijk zijn bed uit, is nerveus (wiebelen met voet, gebalde vuisten, gespannen gezichtsuitdrukking), geprikkeld, heeft geregeld hoofdpijn, ziet bleek, kan zich niet concentreren en trekt zich sociaal terug, beleeft nergens plezier aan.

Hij heeft een negatief zelfbeeld, is altijd al erg rationeel en existentieel ingesteld. Stelt dingen uit en als het moeilijk of lastig wordt geeft hij het op. Heeft moeite om ergens moeite voor te moeten doen. Heeft veel oppervlakkige interesses (zodra hij de basis onder de knie heeft verliest hij interesse). Hij is in zijn kinderjaren tweemaal hoogbegaafd getest waarbij toen ook al een erg laag zelfbeeld naar voren kwam. Verandering van school heeft hem toen goedgedaan en ik hoopte al dat alles goed gekomen was... Hij kreeg vrienden, ging uit, had verkering, heeft drugs geprobeerd, speelde in een bandje. Nu kan hij zich niet meer identificeren met deze vrienden lijkt het wel... heeft alleen nog Skype contact en af en toe zet hij een knopje om een gaat naar de film of feestje omdat hij zich realiseert dat hij anders geen contacten heeft. Maar voelt zich hierin toch eenzaam.

We hebben ons er al bij neergelegd: als het examen niet lukt doet hij het over, als het wel lukt dan doet hij een tussenjaar. Maar dit brengt geen opluchting bij hem.

Hij is een coaching traject begonnen, een soort assessment, om te ontdekken waar zijn interesses, passie, talenten liggen. In de hoop dat dit een doel oplevert.

Hij heeft geen behoefte om met een psycholoog in gesprek te gaan omdat hij hier geen vertrouwen in heeft. Hij weet zelf heel goed wat hij moet doen (rationeel: namelijk beginnen, opstaan, studeren, aanpakken) maar kan zich er niet toe zetten. Dit bevestigt zijn zelfbeeld: ik ben lui en kan niet doorzetten.

We zitten in een soort neerwaartse spiraal. Ik als moeder (we zijn met z'n tweeën) ben niet de juiste persoon. Ik kan er alleen maar voor hem zijn. Maar ik voel me met de rug tegen de muur staan, machteloos. Waar moet ik het zoeken? Faalangst? Zelfbeeld? Depressie? Nooit geleerd te leren? Misschien een of andere stoornis? Of is het gewoon puberen, identiteitscrisisje? Wie herkent zich in het verhaal van mijn zoon en hoe kwam je eruit?

Sorry voor het lange verhaal en bedankt voor het lezen!

Gebruikersavatar
plato
Overmatige Gebruiker
Overmatige Gebruiker
Berichten: 2459
Lid geworden op: zo 31 mar 2013, 08:24

Re: Laag zelfbeeld

zo 14 feb 2016, 19:46

Ik zou wel eens willen weten wat zijn reactie is op een ander deel van de maatschappij die hij tegenkomt of ongetwijfeld binnen gaat komen. Ik denk aan werken in de maatschappij.
Concreet...nu een baan(tje) zoeken naast zijn studie. Het levert in ieder geval wat confrontatie op in de gegeven situatie die kennelijk nu sur place is.

Gebruikersavatar
Nathan
Maagdelijk Gebruiker
Maagdelijk Gebruiker
Berichten: 23
Lid geworden op: do 11 feb 2016, 20:47

Re: Laag zelfbeeld

zo 14 feb 2016, 22:23

Hoi Louise,

Bepaalde aspecten van het verhaal zijn voor mij zeer herkenbaar.

Het lijkt op een combinatie van factoren die bij je zoon tot passiviteit leidt. Maar wellicht schuilt in een van zijn valkuilen ook wel zijn grootste kracht. Je geeft aan dat hij veel oppervlakkige intersses heeft. Nadat hij zich de basis heeft eigen gemaakt is het nieuwe er vanaf en niet langer interessant. Dat lijkt een probleem. Immers, hoe kan je succesvol worden als je je niet specialiseert in één onderwerp. Daar is toch het hele idee van een academische loopbaan? Misschien is hij wel een generalist die het beste tot zijn recht komt door zich met heel veel zaken tegelijkertijd bezig te houden... kijk dit filmpje eens: https://www.youtube.com/watch?v=QJORi5V ... tion=share

Het doet zich, zo hen ik mij laten vertellen, vaak voor bij uitdrukkelijke beelddenkers. Misschien iets om uit te zoeken?

Groetjes, Nathan

Louise1964
Maagdelijk Gebruiker
Maagdelijk Gebruiker
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 08 feb 2016, 17:11

Re: Laag zelfbeeld

zo 14 feb 2016, 23:40

Heel erg bedankt voor jullie reacties ik ben daar echt blij mee!!

Plato hij vindt een groot deel van de maatschappij nep en oppervlakkig en ik denk dat hij ook soms twijfelt aan de deskundigheid van mensen. Maar ik moet bekennen dat ik het niet écht weet. En dat is wel een eye opener!

Heeft wel uitgesproken en zeer doordachte meningen over sociaal maatschappelijke thema's als kinderarbeid, milieu, vluchtelingen, racisme en dergelijke. Als het ergens aan de orde komt dan merk ik dat, helaas houdt hij hierover met mij geen uitvoerige gesprekken. Ik heb wel lang gedacht dat hij daar iets mee zou gaan doen. Een bijbaantje zou goed zijn inderdaad.

En Nathan wat een treffend filmpje! Dank daarvoor :-)

T (vertrokken lid)
Frequente Gebruiker
Frequente Gebruiker
Berichten: 464
Lid geworden op: za 27 apr 2013, 20:11
Contacteer: Facebook

Re: Laag zelfbeeld

ma 15 feb 2016, 04:47

Louise1964 schreef:Plato hij vindt een groot deel van de maatschappij nep en oppervlakkig en ik denk dat hij ook soms twijfelt aan de deskundigheid van mensen.


Begrijpelijk. Maar dat gegeven zou als inspiratie dienen van hoe je in het leven wilt staan. Of zo ervaar ik dat voor mezelf :D
もなちゃん。いつか結婚しようね :)

Gebruikersavatar
Terrasano
Overmatige Gebruiker
Overmatige Gebruiker
Berichten: 1487
Lid geworden op: ma 01 okt 2012, 13:38

Re: Laag zelfbeeld

ma 15 feb 2016, 05:54

Laat hem anders eens aanschuiven hier :P

Gezamenlijk erover praten, hier, zou kunnen helpen, aangezien er hier veel meningen en levenservaringen vanuit verschillende achtergronden aanwezig zijn.
I believe we need to educate each other to the degree that we meet again in agreement :)

Cassanne
Beginnende Gebruiker
Beginnende Gebruiker
Berichten: 237
Lid geworden op: wo 01 okt 2014, 19:27

Re: Laag zelfbeeld

ma 15 feb 2016, 15:16

Hebben jullie het boek van Webb al in huis, 'Searching for meaning'? Zeer toepasselijk voor de situatie en ik vond dat er wel een aantal eye-openers in stonden. Zowel voor jou als je zoon, als hij er voor open staat. Laat je zoon ook eens googelen op Dabrowski: positive desintegration. ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Theorie_v ... integratie ) Of het waar is weet ik niet, maar het is wel een verfrissende theorie.

Gezien de opmerkingen over gebrek aan mannelijke rolmodellen, misschien te beschermend opgevoed. Vindt hij het een idee om het komende jaar iets heel anders te gaan doen? Werken op een boerderij, leren timmeren of lassen, zoiets. Even een totaal andere omgeving en manier van leren. En tussen volwassen mannen. Maar het praat inderdaad makkelijker als hij zich hier ook zelf aanmeldt.
I never finish anyth

Gebruikersavatar
Sawi
Overmatige Gebruiker
Overmatige Gebruiker
Berichten: 1888
Lid geworden op: vr 18 apr 2014, 10:05
Locatie: Gelderland

Re: Laag zelfbeeld

ma 15 feb 2016, 22:55

Faalangst en een laag zelfbeeld zijn funest als je examens moet maken. Zijn concentratieprobleem is erg herkenbaar voor mij. Ik werd alleen niet echt serieus genomen en het heeft mij jaren gekost om er mee om te leren gasn.
Elke faalervaring maakt het probleem erger. Hem gewoon zijn examen laten doen en zien hoe het loopt is dus niet verstandig. Als het kan zou ik een schoolpauze inlassen en hem de tijd geven om zichzelf te leren kennen. Misschien een jaar vrijwilligerswerk in het buitenland ofzo. Of werken.
Als school niet onderbroken kan worden, dan heeft hij veel hulp en motivatie nodig om door zijn examens te komen. Leer samen met hem. Zoek bijles (is ook een vorm van samen leren) en coaching. En laat hem eens met andere hoogbegaafden in contact komen. Dat kan zijn zelfvertrouwen en eigenwaarde verbeteren, omdat hij nu waarschijnlijk sociaal ook niet meer past tussen zijn klasgenoten.

En dan nog is het niet gezegd dat hij zijn faalangst overwint en hij zijn examen haalt. Soms moet je je eerst op andere vlakken ontwiķkelen om een stap verder te komen.
Ontwerp je leven met je hoofd, bouw je toekomst met je handen, kleur de wereld met je hart

Bright
Nieuwe Gebruiker
Nieuwe Gebruiker
Berichten: 31
Lid geworden op: vr 14 jun 2013, 01:05

Re: Laag zelfbeeld

di 16 feb 2016, 12:10

Voor mij helaas een 100% herkenbaar verhaal. Ben nu op mijn 36e bezig om nog proberen iets recht te trekken en ga daarom binnenkort in psychotherapie bij iemand die zelf hb is.
Als ik terugkijk, had ik heel graag gewild (toen niet...veel te eng. Juist daarom.) dat iemand had ingegrepen en me toen compleet uit mijn comfortzone gesleurd had. Want het grootste probleem, naast het feit dat ik niet wist wat ik wilde en kon, was dat ik elke uitdaging ontweek en me continu verstopte. Ik had gewild dat iemand mij bijvoorbeeld 'verplicht' had een jaar vrijwilligerswerk in het buitenland te doen. En een Kerntalentenanalyse was ook meer dan welkom geweest :mrgreen:

Louise1964
Maagdelijk Gebruiker
Maagdelijk Gebruiker
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 08 feb 2016, 17:11

Re: Laag zelfbeeld

di 16 feb 2016, 14:23

Tot zover alweer allemaal bedankt ik ben blij dat er herkenning is en goede tips.

Ik heb mijn zoon gisteren op het forum geattendeerd en hem mijn en jullie posts laten lezen. Staat nog niet zo te springen om zelf het woord te nemen maar wellicht kan ik hem straks vragen toch even te reageren.

T (vertrokken lid)
Frequente Gebruiker
Frequente Gebruiker
Berichten: 464
Lid geworden op: za 27 apr 2013, 20:11
Contacteer: Facebook

Re: Laag zelfbeeld

di 16 feb 2016, 14:31

Ik zou zeggen, alles op z'n tijd. Ik denk dat hij er in ieder geval iets aan heeft om lid te worden :)
もなちゃん。いつか結婚しようね :)

Gebruikersavatar
opaspop
Veelgebruiker
Veelgebruiker
Berichten: 996
Lid geworden op: zo 08 jul 2012, 22:08

Re: Laag zelfbeeld

wo 02 mar 2016, 23:01

Deze maatschappij is geen creatieve maatschappij. Mensen worden vanaf hun geboorte al door de gehaktmolen van het neo-liberalisme geduwd. Educatie, productie, consumptie en geen vragen stellen. Een mens is geen individu, maar een mens is een staatsburger een burger met plichten, die zich staande moet weten houden in de machinerie van staat en kapitaal, loonarbeid en huur, onderdanigheid en discipline . Conformisme is een ongeschreven regel, integriteit en authenticiteit zal bestempelt worden als afwijking.

Mensen zijn allemaal anders, maar de mensen die hun anders zijn en hun eigen keuze voorop willen stellen, zullen in de knoop raken met het schema van de Nederlandse staatsburger. Het ritme van, werken voor je baas, belasting betalen voor je staat, kopen bij de multinationals en vervolgens weg rotten in een bejaardentehuis. Er is geen ruimte voor eigen gedachte, kwetsbaarheid, kritiek, afwijkende seksuele geaardheid of gevoeligheid. Als je hoogbegaafd bent, of creatief, of gevoelig, of iets in die richting, dan zal je sneller geneigd zijn verder te willen kijken, dan het keurslijf waar je als vee ingedrukt word.

Veel kids komen in hun pubertijd in de knoop. Ze moeten een van de vele vage studies doen, maar er is helemaal geen werk voor iedereen en daarnaast hebben ze er misschien nog helemaal geen zin in. En uiteindelijk worden we toch gedwongen om in een repressief bedrijf te werken, onze torenhoge huur te betalen en onze studieschuld, van onze nutteloze, vage management studie af te betalen. Er is niet genoeg plek voor iedereen er is letterlijk niet genoeg grond voor iedereen.

Als puber kom je op een leeftijd dat je je realiseert wat het kan betekenen, als je niet succesvol bent. Je ziet de zwervers in de straat, je ziet de mensen die het niet gemaakt hebben en je bent bang dat je aan die lijn van de maatschappij komt te staan. Met plichten, zware druk, veel concurrentie om de schaarse plekjes binnen de markt, die geheel gedomineerd word door grote bedrijven, die werkkrachten voor het uitzoeken hebben. Met een extreem ontoegankelijke markt, door te hoge prijzen van vastgoed, waardoor leningen niet gegeven zullen worden, waardoor autonoom participeren in de vrije markt extreem ontoegankelijk was/is, is het heel moeilijk om je staande te houden in de ratrace. Je moet eerst maar een plekje krijgen bij een bedrijf, een huisje huren, niet ontslagen te worden etc en dit terwijl je mede burgers je beconcurreren, de mede burgers die veel harder lijken te zijn, veel normaler en dus veel meer kans van slagen lijken te hebben.

Als je van begin af aan al een bepaald soort vervreemding en onbehagen gevoeld hebt bij je medemens, of dit nou met de veelgenoemde hoogbegaafdheid heeft te maken ( geef het beest een naam ), of met iets anders, waar niet direct de vinger op is te leggen, dat doet er dan verder niet toe. Geen mens is hetzelfde en jou frictie met de medemens valt niet direct te rationaliseren of te documenteren. Maar zodra je gewend bent die frictie te ervaren en ik heb die frictie ook ervaren dan heb je geen zin om weer in een gedisciplineerde bee-hive terecht te komen. Je weet dan hoe het je kapot gaat maken, maar je weet ook dat de maatschappij geen alternatief bied, behalve dan een uitkering en dan gratis voor bedrijven werken, onder het mom van participatie.

Ik wil je geen woorden in de mond leggen, maar wat mij betreft is dit de reden dat veel mensen in de problemen komen. Ze weten wat er van ze verwacht wordt, maar ze zijn er niet voor gemaakt, de markt is ontoegankelijk en zelfvoorzienend leven is dat ook, omdat de prijzen van vastgoed te hoog zijn. Het systeem faciliteert ruimte voor de consumptie drone, de massa mens, zij passen binnen de gebaande paden. Dat is hoe het systeem werkt en dit was mijn kleine beetje maatschappijkritiek
de meeste wegen zijn in Rome

Gebruikersavatar
plato
Overmatige Gebruiker
Overmatige Gebruiker
Berichten: 2459
Lid geworden op: zo 31 mar 2013, 08:24

Re: Laag zelfbeeld

do 03 mar 2016, 05:20

opaspop schreef:Deze maatschappij is geen creatieve maatschappij. Mensen worden vanaf hun geboorte al door de gehaktmolen van het neo-liberalisme geduwd. Educatie, productie, consumptie en geen vragen stellen. Een mens is geen individu, maar een mens is een staatsburger een burger met plichten, die zich staande moet weten houden in de machinerie van staat en kapitaal, loonarbeid en huur, onderdanigheid en discipline . Conformisme is een ongeschreven regel, integriteit en authenticiteit zal bestempelt worden als afwijking.

Mensen zijn allemaal anders, maar de mensen die hun anders zijn en hun eigen keuze voorop willen stellen, zullen in de knoop raken met het schema van de Nederlandse staatsburger. Het ritme van, werken voor je baas, belasting betalen voor je staat, kopen bij de multinationals en vervolgens weg rotten in een bejaardentehuis. Er is geen ruimte voor eigen gedachte, kwetsbaarheid, kritiek, afwijkende seksuele geaardheid of gevoeligheid. Als je hoogbegaafd bent, of creatief, of gevoelig, of iets in die richting, dan zal je sneller geneigd zijn verder te willen kijken, dan het keurslijf waar je als vee ingedrukt word.

Veel kids komen in hun pubertijd in de knoop. Ze moeten een van de vele vage studies doen, maar er is helemaal geen werk voor iedereen en daarnaast hebben ze er misschien nog helemaal geen zin in. En uiteindelijk worden we toch gedwongen om in een repressief bedrijf te werken, onze torenhoge huur te betalen en onze studieschuld, van onze nutteloze, vage management studie af te betalen. Er is niet genoeg plek voor iedereen er is letterlijk niet genoeg grond voor iedereen.

Als puber kom je op een leeftijd dat je je realiseert wat het kan betekenen, als je niet succesvol bent. Je ziet de zwervers in de straat, je ziet de mensen die het niet gemaakt hebben en je bent bang dat je aan die lijn van de maatschappij komt te staan. Met plichten, zware druk, veel concurrentie om de schaarse plekjes binnen de markt, die geheel gedomineerd word door grote bedrijven, die werkkrachten voor het uitzoeken hebben. Met een extreem ontoegankelijke markt, door te hoge prijzen van vastgoed, waardoor leningen niet gegeven zullen worden, waardoor autonoom participeren in de vrije markt extreem ontoegankelijk was/is, is het heel moeilijk om je staande te houden in de ratrace. Je moet eerst maar een plekje krijgen bij een bedrijf, een huisje huren, niet ontslagen te worden etc en dit terwijl je mede burgers je beconcurreren, de mede burgers die veel harder lijken te zijn, veel normaler en dus veel meer kans van slagen lijken te hebben.

Als je van begin af aan al een bepaald soort vervreemding en onbehagen gevoeld hebt bij je medemens, of dit nou met de veelgenoemde hoogbegaafdheid heeft te maken ( geef het beest een naam ), of met iets anders, waar niet direct de vinger op is te leggen, dat doet er dan verder niet toe. Geen mens is hetzelfde en jou frictie met de medemens valt niet direct te rationaliseren of te documenteren. Maar zodra je gewend bent die frictie te ervaren en ik heb die frictie ook ervaren dan heb je geen zin om weer in een gedisciplineerde bee-hive terecht te komen. Je weet dan hoe het je kapot gaat maken, maar je weet ook dat de maatschappij geen alternatief bied, behalve dan een uitkering en dan gratis voor bedrijven werken, onder het mom van participatie.

Ik wil je geen woorden in de mond leggen, maar wat mij betreft is dit de reden dat veel mensen in de problemen komen. Ze weten wat er van ze verwacht wordt, maar ze zijn er niet voor gemaakt, de markt is ontoegankelijk en zelfvoorzienend leven is dat ook, omdat de prijzen van vastgoed te hoog zijn. Het systeem faciliteert ruimte voor de consumptie drone, de massa mens, zij passen binnen de gebaande paden. Dat is hoe het systeem werkt en dit was mijn kleine beetje maatschappijkritiek


Dit stukje (verkort) heb ik 1,5 jaar geleden een keer geplaatst op een forum met bedrijfsinformatie en bijbehorende maatschappij informatie.

Ik kreeg toen en nu nog een zeg maar hoongelach over mijn visie op Nederland en de toekomst.

-----
2013: 129.000 bedrijven werden gesloten excl 8376 faillissementen
2014: 120.000 bedrijven werden gesloten excl 6645 faillissementen

In deze periode 149.000 nieuwe bedrijven. Waarvan er 95% ZZP-ers zijn, die andere 5% beginnen niet met 2-3 man personeel.

>>>Er is dus geen banentekort maar een werkgeverstekort. <<<

Die zijn er niet meer of die willen geen werkgever zijn. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren veel werkgevers naar andere landen gegaan om daar hun zaken verder te doen. Nederland is te duur en heeft teveel regels. 1 op de 10 internationale bedrijven verlaat Nederland.

In deze periode 149.000 nieuwe bedrijven. Waarvan er 95% ZZP-ers zijn, die andere 5% beginnen niet met 2-3 man personeel.
Er is dus geen banentekort maar een werkgeverstekort. Die zijn er niet meer of die willen geen werkgever zijn. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren veel werkgevers naar andere landen gegaan om daar hun zaken verder te doen. Nederland is te duur en heeft teveel regels. 1 op de 10 internationale bedrijven verlaat Nederland.

Zie verder ook de ondergang van de Kamer van Koophandel.
----

De realiteit is dat Nederland thans op zijn gezicht gaat en fors ook, oorzaak en gevolg. Informatie die gegeven wordt door politici en onderzoekorganisaties bv CBS bevatten halve waarheden tot leugens. Men weet het zelf niet meer. http://nieuws.tpo.nl/2014/10/21/hoera-w ... 15-met-19/

15-16% van de beroepsbevolking die kan en wil werken is op zoek naar een baan. Jonge mensen die op de wachtlijst staan voor een woning moeten nog langer wachten. De staatsschuld loopt forser op dan men wil toegeven. Het MKB neemt geen personeel meer aan door de wurgende regels, bepalingen en voorschriften die hen worden opgelegd door de politiek en de uitvoerende ambtenaren. Het draagvlak van de economie door het MKB is 80% !

Van de 139.000 ZZP-ers die een managementadviesbureau hebben opgezet zijn er inmiddels 100.000 gestopt. Er zijn thans 1.000.000 ZZP-ers.

Mensen worden passief, geven het op. Of ze gaan het land uit.

Dat laatste zal de doelgroep zijn met pit, verantwoordelijkheid nemen en zijn goed opgeleid. Wil je die kwijt als land?

Louise1964
Maagdelijk Gebruiker
Maagdelijk Gebruiker
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 08 feb 2016, 17:11

Re: Laag zelfbeeld

vr 11 mar 2016, 10:27

Inmiddels ben ik echt ten einde raad!
Hij gaat niet naar school, kan letterlijk zijn bed niet uitkomen en ziet als een berg op tegen alle taken die hij heeft uitgesteld. Voor zijn examenlijst moeten er namelijk nog boekverslagen, leesdossier, profielwerkstuk e.d. ingeleverd worden.

Huisarts heeft een verwijzing voor de ggz gegeven maar daar heb ik ook niet zo'n vertrouwen in. Hijzelf al helemaal niet. Ik denk dat ik met veel moeite hem wel naar een psycholoog of psychiater krijg maar ik zoek wel een goede want anders haakt hij gelijk weer af.

Ik heb enkele mensen benaderd maar ik merk afhoudende reacties (bellen niet terug bijvoorbeeld), het is ook een lastig probleem. Maar ik zit er mooi mee te kijken, weet echt niet meer wat ik moet doen.

Wie heeft goede ervaringen met hulpverlening liefst regio eindhoven.

Gebruikersavatar
plato
Overmatige Gebruiker
Overmatige Gebruiker
Berichten: 2459
Lid geworden op: zo 31 mar 2013, 08:24

Re: Laag zelfbeeld

vr 11 mar 2016, 10:47

Zo van achter mijn bureau reagerend:

Dat wat tot dusver meer van hetzelfde was en is verlaten en alternatieven zoeken die kunnen werken. De slagkracht ligt vooral in het zelf ontdekkende bij de persoon zelf waar het over gaat. Met name de pijn van het geheel.

Lijkt me handig om contact te zoeken met Rianne. Heeft vast wel een overall gedachte mbt dit forum en de betrokkenheid van de mensen.

Gebruikersavatar
Rianne
Eigenaar
Eigenaar
Berichten: 7683
Lid geworden op: vr 05 feb 2010, 16:58
Locatie: Wageningen
Contacteer: Website

Re: Laag zelfbeeld

zo 13 mar 2016, 10:22

ik heb je gepb'd Louise!

Gebruikersavatar
HB-tje?
Frequente Gebruiker
Frequente Gebruiker
Berichten: 266
Lid geworden op: wo 11 mar 2015, 21:09

Re: Laag zelfbeeld

zo 13 mar 2016, 13:55

Bright schreef:Voor mij helaas een 100% herkenbaar verhaal. Ben nu op mijn 36e bezig om nog proberen iets recht te trekken en ga daarom binnenkort in psychotherapie bij iemand die zelf hb is.
Als ik terugkijk, had ik heel graag gewild (toen niet...veel te eng. Juist daarom.) dat iemand had ingegrepen en me toen compleet uit mijn comfortzone gesleurd had. Want het grootste probleem, naast het feit dat ik niet wist wat ik wilde en kon, was dat ik elke uitdaging ontweek en me continu verstopte. Ik had gewild dat iemand mij bijvoorbeeld 'verplicht' had een jaar vrijwilligerswerk in het buitenland te doen. En een Kerntalentenanalyse was ook meer dan welkom geweest :mrgreen:


Ondanks forse faalangst heb ik wel mijn VWO-diploma gehaald, maar inderdaad makkelijk is dat niet. Ook ik had achteraf wel gewild, dat iemand mij uit de ontkenningsfase had getrokken. Of het in ieder geval geprobeerd had. Ok in VWO 6 erkende ik weliswaar dat ik faalangst had, maar ik ontkende liever voor mij zelf dat ik bijna altijd alleen liep, amper vrienden had en een echte hartsvriendin had ik al helemaal niet. IK denk mijn uiterste best om het alleen staan op school zo veel mogelijk te verbergen, want ik was toch zeker niet die zielige kneus die alleen liep... Nee, dat wilde ik niet zijn en dus ontkende ik het...
Blij dat er tegenwoordig in ieder geval al meer aandacht is voor HB op scholen en dat het daardoor vaak eerder ontdekt wordt (ik weet het nog maar relatief kort en twijfel vaak nog steeds), maar nog steeds valt er ook op scholen nog veel in te verbeteren.

Gebruikersavatar
HB-tje?
Frequente Gebruiker
Frequente Gebruiker
Berichten: 266
Lid geworden op: wo 11 mar 2015, 21:09

Re: Laag zelfbeeld

zo 13 mar 2016, 15:27

Sterkte Louise, hoop dat jullie tot een oplossing kunnen komen...

Louise1964
Maagdelijk Gebruiker
Maagdelijk Gebruiker
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 08 feb 2016, 17:11

Re: Laag zelfbeeld

do 23 jun 2016, 19:05

Even een update:

Inmiddels zijn we binnen bij de GGZ en heeft hij verschillende intakes gehad. Vandaag weer een gesprek, waarbij de psychiater aangaf dat er geen sprake was van een echte depressie (in die zin dat er geen sprake is van suïcidale gedachtes of diepe moedeloosheid). Het lijkt meer een burn-out, gepaard gaande met angstklachten en depersonalisatie, en totaal geen motivatie.

Ze willen nog verder onderzoeken of er mogelijk sprake is van een ASS waarvan ze wat kenmerken herkende. Deze kenmerken kunnen ook bij HB horen.

Verder wil ze een IQ test doen (WAIS). Prima natuurlijk, alleen vraag ik me af in hoeverre die score dan beïnvloed wordt door zijn huidige toestand. En of ze daar rekening mee houden. De laatste test is 10 jaar geleden door school gedaan (WISC-R). Er was toen wel sprake van een V/P kloof, ik weet niet meer precies hoeveel maar ik dacht iets van 145/125, totaal 141. Ook op 4-jarige leeftijd is er een test afgenomen (Rakit dacht ik) waar ook 141 uitkwam.

Wie heeft ervaring met de V/P kloof en in hoeverre zou dat te maken kunnen hebben met je functioneren?
Wie heeft ervaring met een IQ test tijdens een burn-out?

Gebruikersavatar
Sawi
Overmatige Gebruiker
Overmatige Gebruiker
Berichten: 1888
Lid geworden op: vr 18 apr 2014, 10:05
Locatie: Gelderland

Re: Laag zelfbeeld

vr 24 jun 2016, 21:48

Waarom willen ze een IQtest doen als er al twee zijn gedaan? Lijkt me weinig toevoegen. Bovendien lijkt het me niet handig om te doen als hij nu zo'n laag zelfbeeld heeft.

Ik zou meer inzetten op een plan van aanpak. Iets dat hij zelf mede moet vormgeven. Waar ziet hij tegenop en waarom? Hoe gaat hij doen wat moet gebeuren? Waar wil hij hulp bij? Van wie accepteert hij hulp?
Wat jij kunt doen is naar hem luisteren, motiveren, coachen, afspraken maken en hem daar aan houden. (Want met faalangst is het soms makkelijker om niets te doen dan iets te moeten doen waarin je jezelf laat zien.) En af en toe is zelfs een schop onder zijn kont nodig, want hij moet over die drempel heen. (Niet te snel en te vaak. Misschien is een klein duwtje in de rug beter.)

En is er iets waar hij wel interesse in heeft? Muziek, sport, een hobby? Kan hij zih daar voor motiveren, stappen in zetten en laten zien wat hij kan? Dat lijkt me een zinvol begin om zijn zelfbeeld op te vijzelen.
Ontwerp je leven met je hoofd, bouw je toekomst met je handen, kleur de wereld met je hart

Terug naar “HB en ...”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast