Gebruikersavatar
IHBV
Frequente Gebruiker
Frequente Gebruiker
Berichten: 273
Lid geworden op: vr 25 mar 2011, 21:34

Hoe leren hoogbegaafde volwassenen?

zo 03 apr 2011, 21:44

Wij willen graag weten of jullie kunnen leren! Heb je als kind leren leren? Hoe heb je later in je leven alsnog geleerd om te leren? Héb je dat geleerd? Wat zijn je leerstrategieën? Zou je alsnog willen leren leren? Het IHBV is op zoek naar ervaringen, maar ook naar suggesties voor (om)scholing en de manier waarop educatie voor hoogbegaafden vormgegeven zou moeten zijn. Maar misschien vinden jullie dat hoogbegaafden, omdat ze zo slim zijn, helemaal niet hoeven te leren?

Gebruikersavatar
Girafje
Verslaafde Gebruiker
Verslaafde Gebruiker
Berichten: 9451
Lid geworden op: ma 01 mar 2010, 14:50

Re: Hoe leren hoogbegaafde volwassenen?

di 05 apr 2011, 18:03

Wij willen graag weten of jullie kunnen leren!
- Euh, denk het wel. Heb een hoop geleerd sinds ik op de wereld ben gezet. Maar hoe?? Doen, vallen en opstaan en nog steeds vaak op die manier.

Heb je als kind leren leren?
- Nee, er werd vanuit gegaan (m.i.) dat ik wel zou leren hoe dat moest, vanzelf. Veel nadoen en doen zoals anderen doen.

Hoe heb je later in je leven alsnog geleerd om te leren?
Héb je dat geleerd?
- Nee, ben nu zelf daar nog mee aan de slag. Ik probeer wel uit wat er mogelijk bij mij past van wat andere HB'ers vertellen hierover. En ook van wat ik zelf bij anderen zie, wat ik lees etc. Mijn 'eigen manier van leren' is nu nog omslachtig denk ik, ik hoop dat daar wel steeds meer een soort van structuur uit naar voren komt. Zou minder vermoeiend en minder tijdrovend kunnen zijn.

Wat zijn je leerstrategieën?
- Oriënterend lezen van (deel-) onderwerp, opzet mindmap, deel voor deel verder lezen, mindmap invullen, vragen en opdrachten met 'boerenverstand' maken en erna bekijken waar ik de mist in ben gegaan. (nu nog in ontwikkeling dus ;))

Zou je alsnog willen leren leren?
- Ja!! Vooral m.b.t. de saaie basis die gelegd moet worden om toe te komen aan het interessante wat aan de basis kan worden opgehangen. (als een kleerhanger waar je een outfit op hangt en een plek geeft in de kast)

Het IHBV is op zoek naar ervaringen, maar ook naar suggesties voor (om)scholing en de manier waarop educatie voor hoogbegaafden vormgegeven zou moeten zijn. Maar misschien vinden jullie dat hoogbegaafden, omdat ze zo slim zijn, helemaal niet hoeven te leren?
- Het gaat mij niet om hoeven, moeten of horen. Wel om willen, ik wil vooruitkomen, ontwikkelen, groeiene, creëren, bijdragen, tot iets moois komen!
"The time is always right to do the right thing" ~ M.L. King jr. ~

Iemand
Beginnende Gebruiker
Beginnende Gebruiker
Berichten: 189
Lid geworden op: wo 03 mar 2010, 19:33

Re: Hoe leren hoogbegaafde volwassenen?

vr 08 apr 2011, 22:32

IHBV schreef:Maar misschien vinden jullie dat hoogbegaafden, omdat ze zo slim zijn, helemaal niet hoeven te leren?

Nee, dat vind ik zeker niet. Of je nou "snel" of "langzaam" leert, je moet altijd eerst leren voordat je het weet.

Ik leer zelf het beste als de informatie 'top-down' is. Ik heb een enorme hekel aan kleine stapjes, zonder dat duidelijk is waar het verhaal naartoe gaat. Een heel goede structuur (in een leerboek bijvoorbeeld) helpt ook erg, want hierdoor weet je altijd op welke plek in de "grote lijn" van het verhaal de informatie zit die je tot je aan het nemen bent. Een goed leerboek is in mijn optiek ook geschikt om informatie in op te zoeken. Denk aan: heldere hoofdstukindeling, goede samenvatting (of uitleg over wat er behandeld gaat worden) aan het begin, 'moeilijke' begrippen dikgedrukt en voorzien van een goede definitie en een goede index achterin het boek. Hoe makkelijker je op kunt zoeken, hoe makkelijker het is om op je eigen manier door de stof heen te gaan. De samenvatting het liefst zowel per hoofdstuk als ook een ultrakorte voor het hele boek. Door zulke samenvattingen krijg je meteen 3 niveaus van informatiedichtheid, waardoor de student naar eigen wens de korte of lange versie kan lezen.

NB: deze post is qua structuur een voorbeeld van hoe het NIET moet ;).
Rare mensen kunnen je helpen je bewust te worden van je eigen overtuigingen.

Gebruikersavatar
lotte
Overmatige Gebruiker
Overmatige Gebruiker
Berichten: 1191
Lid geworden op: zo 28 feb 2010, 19:41

Re: Hoe leren hoogbegaafde volwassenen?

vr 08 apr 2011, 23:34

Heb je als kind leren leren?
Slechts deels; middelbare school, gymnasium, ging gemakkelijk, 1 van de besten van de klas.

Hoe heb je later in je leven alsnog geleerd om te leren?
Begonnen met een echte beta-studie en daar kon ik veel leren op begrip en inzicht en dat ging wel goed. Daarna een andere studie gestart, waar veel feitenkennis getoetst werd en details. Dat kostte opeens heel veel moeite, ik heb nog nooit zo hard moeten leren. Het ging in het eerste jaar niet goed, ook wel iets te veel andere activiteiten gehad buiten de studie om… Maar omdat ik zeer gemotiveerd was, heb ik de studie succesvol afgerond.

Wat zijn je leerstrategieën?
Herhalen, samenvatten, aanstrepen in teksten, samenhang leren.

Zou je alsnog willen leren leren?
Ik heb dit wel voldoende geleerd. En bij het volgen van nascholing gaat dit toch een stuk gemakkelijker, gezien het feit dat er niets getoetst wordt. Het meeste is vaak toch al bekend en een klein deel nieuwe info, wat makkelijk te integreren is in de aanwezige kennis.
Buiten kaders denken is gymnastiek voor het brein

Gebruikersavatar
Maximilian
Frequente Gebruiker
Frequente Gebruiker
Berichten: 486
Lid geworden op: wo 14 apr 2010, 19:47

Re: Hoe leren hoogbegaafde volwassenen?

vr 08 apr 2011, 23:47

Wij willen graag weten of jullie kunnen leren!
Als ik dingen kan snappen en het kan vertalen naar mijn eigen woorden blijft het hangen, uitdaging en interesse is erg belangrijk, ook leer ik goed door dingen te doen/zien.
Af en toe heb ik het idee dat er een soort stroomdiagrammen in mijn hoofd zitten waarmee ik heel snel bepaalde zaken kan oplossen, dit diagram kan ik ook zeer snel aanpassen/uitbreiden als ik nieuwe informatie krijg, maar alles wat daar niet in past is erg lastig om te onthouden (namen/onsamenhangende woorden/tel nr's/lijsten).
Als ik mijn geheugen vergelijk met dat van mijn vrouw (beelddenker) dan is het net of er bij mij een abstraction layer tussen zit, m.a.w. het is voor mij niet duidelijk hoe mijn hersenen dingen opslaan(black box idee, terwijl het mij wel duidelijk is hoe dit op neurologisch nivo gebeurt)
Vaak merk ik dat ik mijn onderbewustzijn niet genoeg ruimte geef om dingen aan te reiken, soms zit ik "in the flow" en dan lijkt het allemaal als vanzelf te gaan.
Vaak leerde ik veel meer van een examen dan van de lesstof, liefst meerkeuzevragen.

Heb je als kind leren leren?
Als kind heb ik daarin geen support gehad, één leraar vertelde mij dat ik anders leer en dat ik dat voor mijzelf uit moet figureren, maar tot de dag van vandaag zie ik het als een zwaktepunt van mij waar ik wat aan doen wil.

Zou je alsnog willen leren leren?
Zeg maar waar en wanneer dan zorg ik dat ik er ben!!!!

Het IHBV is op zoek naar ervaringen, maar ook naar suggesties voor (om)scholing en de manier waarop educatie voor hoogbegaafden vormgegeven zou moeten zijn.
In de tussentijd heb ik diverse groepen HBérs mee gemaakt met allemaal zo hun eigen manier van onthouden die erg van elkaar verschilt, volgens mij is het uitvinden van de diverse leerstijlen en de mogelijke bijzonderheden die een hbér daarin tegen kan komen de sleutel.

Maar misschien vinden jullie dat hoogbegaafden, omdat ze zo slim zijn, helemaal niet hoeven te leren?
Elke dag leer ik dingen en is er vooruitgang, leren is leven en leven is leren, alleen al door het nadenken over iets valt er genoeg te leren.
The most incomprehensible thing about the world is that it is at all comprehensible.
(A.E.)

Gebruikersavatar
Peer
Overmatige Gebruiker
Overmatige Gebruiker
Berichten: 2247
Lid geworden op: do 27 jan 2011, 22:02
Locatie: Harmelen

Re: Hoe leren hoogbegaafde volwassenen?

vr 08 apr 2011, 23:57

IHBV schreef:Wij willen graag weten of jullie kunnen leren! Heb je als kind leren leren? Hoe heb je later in je leven alsnog geleerd om te leren? Héb je dat geleerd? Wat zijn je leerstrategieën? Zou je alsnog willen leren leren? Het IHBV is op zoek naar ervaringen, maar ook naar suggesties voor (om)scholing en de manier waarop educatie voor hoogbegaafden vormgegeven zou moeten zijn. Maar misschien vinden jullie dat hoogbegaafden, omdat ze zo slim zijn, helemaal niet hoeven te leren?

Nee, ik heb niet leren leren. Helaas :( En ja, dat zou ik best alsnog willen...

Over het algemeen geldt voor mij dat ik graag overal de SAMENVATTING van wil hebben. Van boeken, van artikelen. Kom maar meteen tot de kern van de zaak! Er staat vaak zoveel ballast in die me niet interesseert....
C'est le ton qui fait la musique

Gebruikersavatar
Sofie
Veelgebruiker
Veelgebruiker
Berichten: 925
Lid geworden op: zo 28 feb 2010, 13:09

Re: Hoe leren hoogbegaafde volwassenen?

za 09 apr 2011, 09:56

Wij willen graag weten of jullie kunnen leren! Heb je als kind leren leren?
Dat heb ik deels geleerd. Ruim de eerste helft van de basisschool ben ik het brave schoolmeisje geweest die precies deed wat de juf vroeg. Later bouwde de frustratie zo op dat ik me ging afzetten en snapte dat, als ik echt iets wilde leren, ik zelf in actie moest komen. Ik ben mijn eigen mogelijkheden gaan creëren, maar ik voelde ook dat ik als kind in praktische zin minder mogelijkheden had dan een volwassene.
Ik heb echt jarenlang uitgekeken naar het 'volwassen' worden. Mijn eerste bijbaan was echt een geweldige dag, mijn eigen geld verdienen. Van het geld kocht ik benodigdheden om meer geld te verdienen. Van dat geld heb ik mijn eerste computer in elkaar gezet en heb ik me aangesloten op het internet. Wat een wereld ging daar open! Ik was nog niet in het buitenland geweest en de wereld leek me zo groot en ik was benieuwd naar mensen uit verre landen. Engels leerde ik door te communiceren met mensen uit verschillende landen.
Waar het om gaat is dat ik voornamelijk buiten school heb geleerd, leerstrategieën waren daar niet bewust aan de orde.

Hoe heb je later in je leven alsnog geleerd om te leren? Héb je dat geleerd? Wat zijn je leerstrategieën?
Op de middelbare school hadden we in de onderbouw mentor-uren waarin je leerstrategieën werden bijgebracht. Bij de theorie bleef het. Ik kon goed woordjes leren, ik las de rijtjes een aantal keren door en dan wist ik het voor het tentamen. De strategieën had ik gewoon niet nodig om de overige leerstof eigen te maken. Dus heb ik die ook niet geoefend, maar het belangrijkste is dat ik daardoor niet heb leren doorzetten!
Ik heb minimaal aandacht besteed aan leerwerk, wat niet betekende dat ik geen huiswerk maakte.

Het IHBV is op zoek naar ervaringen, maar ook naar suggesties voor (om)scholing en de manier waarop educatie voor hoogbegaafden vormgegeven zou moeten zijn.
Ik heb denk ik wel een ideaalplaatje voor mijzelf voor ogen. Het was voor mij ideaal geweest als ik had mogen aantonen dat ik over vaardigheden/kennis beschikte waardoor ik bepaalde onderdelen niet zou hoeven volgen. Een tentamen vooraf zeg maar. Of meer vraaggestuurd onderwijs tegenover het aanhoren van urenlange betogen.
Ik had graag alle doelen op een rijtje gezien waardoor ik overzicht had in wat ik moest leren. En dan die aanwezigheidsplicht op het hbo... poe

Zou je alsnog willen leren leren?
Ik zou graag willen leren omgaan met de saaie en vervelende onderdelen die er soms ook bij horen. Ik ben geïnteresseerd in verschillende onderwerpen en lees(/leer) er over. Soms wens ik dat ik een opleiding hierin had gevolgd, en ik ben ook nog een keer opnieuw begonnen aan een opleiding. Ik loop er dan enorm tegenaan dat ik er al teveel over weet waardoor ik de motivatie verlies en te weinig discipline heb om me over die saaie stukken heen te zetten.
Het ontbreekt mij dan wel aan parate feitenkennis, maar als dat het enige is waar ik dan nog voor moet gaan binnen een studie dan is me dat te weinig.

Maar misschien vinden jullie dat hoogbegaafden, omdat ze zo slim zijn, helemaal niet hoeven te leren?
Dan zouden ze ook niet meer naar school hoeven, want daar ga je naar toe om te leren.

Gebruikersavatar
Terumi
Nieuwe Gebruiker
Nieuwe Gebruiker
Berichten: 71
Lid geworden op: ma 30 aug 2010, 22:24
Locatie: Leiden

Re: Hoe leren hoogbegaafde volwassenen?

zo 10 apr 2011, 00:38

Het is niet volledig en ook geen antwoord op alle vragen, meer wat er in me opkwam. Ik hoop dat het te begrijpen is. Er staan kopjes bij om het verhaal wat duidelijker te maken.

Overzicht
Bij een stuk wat ik moet leren, moet ik er vooral geen eigen gedachten bij krijgen. Het liefst heb ik een overzicht(stekening) waar steeds naar gerefereerd wordt, zodat je de informatie uit het boek op de goede plek in je hoofd kan opslaan. Informatie waar ik de link niet mee zie of het nut niet van inzie, krijg ik absoluut mijn hoofd niet in. Het hebben van overzichten is fijn, maar soms nog iets te wijd, waardoor mijn gedachten te ver uit kunnen waaieren en ik overnieuw moet beginnen). Dus mijn ideale leerboek is een boek met overzichten van het hele boek voorin en bij een stuk tekst staat (precies hetzelfde) overzicht weergegeven met de dingen waar het in dat stuk tekst om gaat gearceerd. Zo kunnen mijn gedachten niet zelf dingen verzinnen en is er geen discussie mogelijk over wat er wordt bedoeld.

Samenvatting in punten
De meeste stof in een leerboek staat in een verhaaltje. Na het lezen zeg ik helaas vaak gefrustreerd tegen mezelf: “Wat proberen ze nou eigenlijk te zeggen?!!”. Iets uitgelegd krijgen in een verhaaltje heeft voordelen omdat het beter leest, maar het nadeel is dat er teveel omheen staat en de kern weg valt. Ik ben er dus een voorstander van dat elk stukje ook een samenvatting heeft. De samenvatting het liefst in losse punten (dus geen samenvatting in mooie zinnen, want dan wordt het weer een verhaaltje, dit gebeurt wel vaak).

Studiespecifiek
Omdat ik een biologie-achtige studie doe, baseer ik dit stukje daar vooral op. Voor andere vakken (zoals geschiedenis of wiskunde) heb ik misschien liever een andere manier van werken, maar dat kan ik niet bedenken op dit tijdstip :P.

Leerstrategie
Mijn best werkende leerstrategie (niet meest ideale, het is de manier waarop ik het meest onthoud): alles een keer doen en het half snappen tot op het punt waar je de draad echt kwijt raakt, dan het verhaal nog een keer lezen/leren en dan vallen de meeste puzzelstukjes wel op z'n plaats. Zonder herhaling ben ik eigenlijk nergens, al neem ik daar in de praktijk meestal de tijd niet voor.

Mijn leerpatroon
Een soort standaard-leerpatroon bij mij:
Ik hoor het een keer, denk: ik snap het wel, dan ga ik de opdracht maken, dan doe ik het fout. Lees/Hoor nog een keer wat de bedoeling was, en dan kan ik het pas.

Voorbeelden
Ik ben ook een groot voorstander van voorbeelden, daarmee kan ik het voor mezelf uitleggen.
Goed is goed, maar beter is beter.
Wees blij met wat je kan, maar blijf altijd leren.

Gebruikersavatar
ItsI
Verslaafde Gebruiker
Verslaafde Gebruiker
Berichten: 2529
Lid geworden op: ma 01 mar 2010, 10:51

Re: Hoe leren hoogbegaafde volwassenen?

wo 13 apr 2011, 19:36

Wij willen graag weten of jullie kunnen leren! Twee jaar geleden zou ik 'nee' gezegd hebben. Blijven zitten en afgestroomd op het VO, wel weer ‘opgestroomd’, universitaire studie niet afgemaakt, wel een mbo-opleiding gehaald. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik niet intelligent genoeg was om op een hoger niveau te presteren. Maar nu weet ik dat ik het kan. Ben bijna 2 jaar geleden met een hbo-opleiding gestart en heb voor het eerst in mijn leven het gevoel dat ik leer en studeer!

Heb je als kind leren leren? Nee. Op het VO bleek al dat ik naast een flinke dosis faalangst niet over de juiste studievaardigheden en werkstrategieën beschikte. Ik deed maar wat, en als het niet lukte, concludeerde ik daaruit dat ik ‘het dus niet kon’. En dan haakte ik af. Spelenderwijs leerde ik overigens wel, ik beet me als het me interesseerde in nieuwe onderwerpen vast en wist er binnen de kortste keren heel veel over. Maar wanneer het leerproces bewust op gang moest komen, wist ik niet hoe en waar te beginnen. En gaf ik het dus maar op.

Hoe heb je later in je leven alsnog geleerd om te leren? Als je je (hb) kinderen wil laten zien wat leren en studeren is, wat doorzetten betekent, hoe je je faalangst kunt overwinnen, hoe je moet plannen, dan moet je het goede voorbeeld geven :wink: . Ik heb heel bewust het besluit genomen om te gaan studeren en 'het' anders te gaan doen als zoveel jaar geleden. Het is met vallen en opstaan gegaan, maar ik was me bewust van mijn valkuilen en daardoor kon ik ermee aan de slag.

Héb je dat geleerd? Ja dus. Ik heb me allereerst verdiept in hoe je moet studeren. Eigenlijk weet je best wat je wel/niet moet doen (uitstellen is een van mijn sterkste kanten :oops: ), maar het is prettig om dat eens allemaal op een rijtje te hebben. Ik heb de avondtraining (1 avond) Beeld en Brein® HuLP (Hulp bij Leren en Plannen) gevolgd. Eigenlijk bedoeld om je puber beter te kunnen begeleiden, maar ook erg zinvol voor mijn eigen leerproces. Het bijbehorende boek ‘Sneller, leuker en effectiever leren’ zet alles nog eens duidelijk op een rijtje.

Verder heb ik al mijn persoonlijke valkuilen (letterlijk) op een rijtje gezet. Zodat ik ze zou herkennen als ik ze ging tegenkomen. Dat heeft zeker geholpen, want ik liep overal tegenaan waar ik vroeger ook tegenaan gelopen ben.

Wat zijn je leerstrategieën? Ik werk met een combinatie van mindmaps, boomstructuren en talige samenvattingen; ik begin ruim van te voren zodat het geen last minute stresswerk hoeft te worden als er een tentamen voor de deur staat; ik ben inmiddels zover dat ik niet meer teveel tegelijk wil (het hele boek hoeft niet in één avond uit) en er dus de tijd voor neem; ik herhaal zeer regelmatig (óók als het saai is en ik geneigd ben om te denken "ja ja dat weet ik nou wel"); ik zoek extra info op internet op als het studieboek niet duidelijk genoeg is; als een stukje er niet in wil, stamp ik heel ouderwets tot ik het kan opdreunen (soms wordt er geen inzicht gevraagd maar moet je gewoon reproduceren); ik verzin ezelsbruggetjes als een stuk echt lastig is.
En ik heb vaste tijden/dagen waarop ik studeer en daar wijk ik niet vanaf. Uitstellen en opgeven sta ik mezelf niet meer toe. Dat vraagt veel zelfdiscipline en in het begin was dat lastig, maar het wordt steeds gemakkelijker.

Bij het verwerken van lange lappen tekst scan ik eerst de tekst een keer. Inleiding, kopjes, vetgedrukte woorden, conclusie. Vervolgens lees ik het hoofdstuk diagonaal en de stukken die minder vanzelf gaan, aandachtig. Meestal maak ik tegelijk aantekeningen (in de kantlijn) of kleine mindmaps. Als ik het gevoel heb dat de stof er redelijk in zit, ga ik aan de slag met het elektronische overhoorprogramma dat bij mijn studie geleverd wordt. De herhaling zorgt ervoor dat de stof beklijft. Door er over te lezen in een andere context (dus niet het studieboek maar een ander boek of op internet) blijft het ook beter hangen.

Ik lees de hoofdstukken zelden in de volgorde waarin ze aangeboden worden. Vaak wordt de stof zo bottom-up aangeboden, dat mijn eigen volgorde/structuur beter voor me werkt.

Gebruikersavatar
miriam
Veelgebruiker
Veelgebruiker
Berichten: 699
Lid geworden op: zo 28 feb 2010, 13:14

Re: Hoe leren hoogbegaafde volwassenen?

do 14 apr 2011, 20:54

Heb je als kind leren leren? Nee. Als kind heb ik vnl veel geleerd over wegdromen en over hoe letterlijk fysiek afwezig te zijn.

Hoe heb je later in je leven alsnog geleerd om te leren? Mwah, moeilijke vraag. Ik heb wel Uni afgemaakt en daarna nog verder door geleerd voor med specialist, kan dus moeilijk zeggen dat ik he-le-maal niet kan leren. Kwestie van stug doorzetten en me verzetten tegen mijn walging van de tegen in mijn ogen verkeerde manier van lesgeven en stompzinnige boeken.

Wat zijn je leerstrategieën? Voornamelijk het overwinnen van mijn walging tegen zinloos stampwerk en onsamenhangend lesmateriaal. Verder veel samenvatten, gele stift, oude examens oefenen. En vooral me het hoofd breken wat men logischerwijs kon gaan vragen. (Examen analyse)

Zou je alsnog willen leren leren? ja, altijd en altijd :D :D

Het IHBV is op zoek naar ervaringen, maar ook naar suggesties voor (om)scholing en de manier waarop educatie voor hoogbegaafden vormgegeven zou moeten zijn. Biedt de stof prikkelend en interessant aan. Leg uit wat het nut is van wat je moet leren. Trek inspirerende docenten aan. Onderwijs van het geheel naar de delen. En niet die afschuwelijke blok vorm. Ik maak mijn eigen geheel wel, op mijn manier. En niet door blokken, door anderen bedacht, gedwongen in mijn hoofd aan elkaar te moeten lijmen. Biedt onderzoek aan. Laat die hersens maar kraken. Pas onconventionele methoden toe: zet eens mooie muziek op onder de les, onderwijs eens tijdens een wandeling. Begin bij de taal met de gesproken native taal en niet met de grammatica (zo heb ik in 4 weken Indonesisch geleerd, heerlijk :D ). Zorg voor piek ervaringen: zo weet ik nu nog het moment dat natuurkunde allerlei filosofische vraagstukken bij mij opriep en ik niet meer kon stoppen met door te filosoferen en door denken. Stimuleer tot het stellen van kritische vragen. Geef kritisch les. [pompon]

Maar misschien vinden jullie dat hoogbegaafden, omdat ze zo slim zijn, helemaal niet hoeven te leren?
Onzin, Hb zijn is niet zelfde als helderziendheid. Zelfs de knapsten zullen moeten leren.(Whatever that means)

Vraagje: waar gaan deze uitkomsten allemaal naar toe? :lol:

tiktaalik
Nieuwe Gebruiker
Nieuwe Gebruiker
Berichten: 75
Lid geworden op: wo 23 jun 2010, 20:48
Locatie: Antwerpen

Re: Hoe leren hoogbegaafde volwassenen?

do 14 apr 2011, 21:45

We zullen wel allemaal weten hoe het NIET moet, kunnen jullie ook laten weten hoe het wel moet ?
Waar vinden we info over top-down leren ? Zijn er cursussen die top-down opgesteld zijn en waar vinden we die ?

Gebruikersavatar
Enigma
Veelgebruiker
Veelgebruiker
Berichten: 642
Lid geworden op: zo 28 feb 2010, 15:29
Locatie: Friesland

Re: Hoe leren hoogbegaafde volwassenen?

vr 15 apr 2011, 06:37

Heb je als kind leren leren?
Ik leerde op mijn eigen manier: de logica zoeken achter iets, het systeem voelen.
Niet alleen schoolse zaken, ik las ook graag de Kijk en keek naar het Klokhuis.
Op het moment dat iets logisch voor me wordt blijft het moeiteloos hangen.

Hoe heb je later in je leven alsnog geleerd om te leren?
Later werd ik gedwongen zaken te leren op school die voor mij helemaal niet logisch leken. Toch ging dit op het Vwo best makkelijk.
Behalve wiskunde. Als ik niet voel waaròm een formule werkt, kan ik er niets mee. Het koppelt zich dan nergens aan vast in mijn hoofd en wordt al snel in het laatje 'niet logisch: laat maar' gestopt :cry:
Dus naar Havo gegaan in laatste jaar, kon ik wiskunde laten vallen en er was toch geen geld om te gaan studeren.
Op de Havo bestond de lesstof alleen maar uit rijtjes stampen, niks geen achtergrond of perspectief! :shock:
Maar omdat ik dat allemaal al op het Vwo had gehad heb ik het makkelijk gehaald.

Héb je dat geleerd?
Ik leer nog steeds op de manier van toen ik zes was. Maar dat werkt wel prima.

Wat zijn je leerstrategieën?
Analyseren en reduceren tot de kern, in de vorm van een overzichtelijk schema dat de onderlinge wisselwerking en verhoudingen weergeeft.

Zou je alsnog willen leren leren?
Nee en ja.

Nee omdat het rijtjes stampen, het klassikaal systeem me teveel frustreert om vol te kunnen houden. Ik moet voortdurend vertalen, schrappen en aanvullen wat de leraar zegt, en dat bijhouden op papier, dus ben na een avond he-le-maal kapot (en gefrustreerd, en sacherijnig omdat het zo onlogisch en omslachtig is!)

Ja omdat ik zonder diploma-op-niveau niet in aanmerking kom voor werk-op-niveau. En werk in het middenkader werkt niet (geloof me, ik heb het geprobeerd, tot grote frustratie van zowel de werkgevers als mezelf).
Nu zit ik tussen de wal en het schip: te slim voor laaggeschoold werk, niet serieus genomen OF juist te visionair en ambitieus voor het middenkader en geen universitaire achtergrond voor hooggeschoold werk.

Suggesties voor (om)scholing en de manier waarop educatie voor hoogbegaafden vormgegeven zou moeten zijn.
Ik ga nu even uit van scholing voor HB-volwassenen.
Top-down, gratis (subsidies?), colleges on-line (video conferencing) ivm. tijd en reiskosten en met een officieel erkend diploma.
Een stichting dus, geen commerciële basis.

Iedereen met wat geld kan alsnog zelf een studie aanvragen en volgen, dus daar liggen de problemen niet.
Als ik een man met een goeie baan had zou ik vandaag nog rechten studeren!
Iemand met weinig geld, kan dat mooi op z'n buik schrijven, en kan geen kant op, hoe graag ie ook wil, hoeveel potentie er ook in zit.
Die frustratie, machteloosheid en teleurstelling kunnen ombuigen naar trots, dagelijkse omgang met peers en een volwaardige bijdrage mogen leveren aan de maatschappij...
Dat zou de wereld echt een flink stuk mooier maken!

Eerlijk gezegd begint het wat te kriebelen bij mij nu.
Misschien moet ik me daar eens voor in gaan zetten. Dat lijkt me nog eens een super-baan!

Maar misschien vinden jullie dat hoogbegaafden, omdat ze zo slim zijn, helemaal niet hoeven te leren?
Ehm. Hoog-intelligente mensen leren makkelijk, het zijn de ideale leerlingen. Hun slim zijn ligt vooral in het goed kunnen opslaan en reproduceren van data.

HB-ers daarentegen... Zijn nogal lastig voor leraren, tenzij zelf HB :wink:
Ja, ze leren ook snel [hoge intelligentie], maar willen zelf met de stof aan de slag, zullen voortdurend cross-platform de grenzen ervan willen oprekken, nieuwe combinaties maken [hoge creatieviteit].
Je hoeft ze niet 'aan het werk te zetten', onder de juiste omstandigheden moet je ze eerder afremmen en bijsturen [hoge motivatie].

'To boldly go where no man has gone before' is juist de factor die leren LEUK maakt!

Succes! :D
No rest for the wicked...

Gebruikersavatar
Yet
Verslaafde Gebruiker
Verslaafde Gebruiker
Berichten: 3315
Lid geworden op: do 25 feb 2010, 23:22

Re: Hoe leren hoogbegaafde volwassenen?

za 16 apr 2011, 11:22

In huidige situatie (universiteit naast fulltime baan)
Ik lees met interesse, kriebel gedachten in de marge van boeken & dan blijft het hoognodige wel 'plakken' (genoeg voor een voldoende of ruime voldoende, als het me boeit hoger ... meestal voor eerste tentamenpoging soms 2e). Ik heb de stof voor eerste tentamenpoging meestal niet helemaal doorgelezen (te laat begonnen); dan hobbel ik met zesje of zeventje en logica door.
Als ik het onderwerp erg leuk vindt graaf ik verder buiten de stof en heb er discussies over op allerlei plekken op internet.

Aan opdrachten werk ik het liefst achter elkaar door. Dus uitstel tot op moment van duiken en buffelen.

Er zit geen enkele regelmaat in. Dus soms weken geen klap uitvoeren en dan drempeltje over en hupsakee.
"To be very honest Baldrick, your brain is like the four-headed, man-eating haddock fish beast of Aberdeen."
"In what way, my lord?"
"It doesn't exist."

Gebruikersavatar
Girafje
Verslaafde Gebruiker
Verslaafde Gebruiker
Berichten: 9451
Lid geworden op: ma 01 mar 2010, 14:50

Re: Hoe leren hoogbegaafde volwassenen?

zo 17 apr 2011, 14:52

Yet schreef:Er zit geen enkele regelmaat in. Dus soms weken geen klap uitvoeren en dan drempeltje over en hupsakee.

:shock: Oh, ... :lol: (lees: hier nog zo één)

:mrgreen:
"The time is always right to do the right thing" ~ M.L. King jr. ~

Noks
Frequente Gebruiker
Frequente Gebruiker
Berichten: 283
Lid geworden op: do 13 jan 2011, 21:37
Locatie: Delft

Re: Hoe leren hoogbegaafde volwassenen?

wo 27 apr 2011, 15:34

Alvast heel veel dank voor al jullie bijdragen tot nu toe!
Alle ervaringen en suggesties zijn waardevol en uiteraard gaan we er vertrouwelijk mee om.

Gebruikersavatar
Rianne
Eigenaar
Eigenaar
Berichten: 7696
Lid geworden op: vr 05 feb 2010, 16:58
Locatie: Wageningen
Contacteer: Website

Re: Hoe leren hoogbegaafde volwassenen?

wo 27 apr 2011, 22:38

Vandaag kwam ik - in een coachgesprek met een cliënt - ineens, spontaan op de woorden die beschrijven hoe ik leer.

Ik leer door te begrijpen. Als ik iets begrijp, dan kan ik het ophangen aan mijn structuur (mijn xD-matrix, noem ik die wel eens schertsend) in mijn hersenen. Ik begrijp het dan volledig en maak het betreffende onderwerp mij geheel eigen. Op een manier dat ik het ook kan 'oproepen' op alle momenten dat ik het nodig heb.
Ik weet al heel lang dat als iemand mij een vraag stelt, dat ik direct weet of ik het wel of niet weet. En 9 van de 10 x kan ik het dan ook meteen ophalen uit mijn structuur (een andere schertsende benaming is: mijn hysterisch archief :) ). Ik raak dan ook lichtelijk geflipt als ik weet dat ik iets weet, maar er op dat moment even niet bij kan. Bijv de naam van een acteur of zoiets onbenulligs. Ik kan daar dan werkelijk niet van slapen totdat ik het gevonden heb.

Terug naar leren. Wanneer ik iets leer, dan past het of in mijn bestaande xD-matrix, of het is iets een dimensie toevoegt aan mijn matrix, mijn persoonlijke structuur. Ik beleef hetgeen wat ik dan geleerd heb. Adem het uit in al mijn vezels, zeg maar.

Daarnaast kan ik stampen, automatiseren, maar dan heb ik een toepassingsprobleem. Als voorbeeld geef ik de Duitse taal. Ik kan nu nog steeds mijn rijtjes van de middelbare school stampen, reproduceren dus. Maar de Duitse taal en Rianneke liggen elkaar dus echt niet!! Toepassen van die rijtjes kan ik echt niet,volgens mij omdat ik het niet begrijp, niet doorleef.

Voor mij staat leren daar dus synoniem aan: het echt door hebben, het geheel overzien en het ten alle tijden kunnen ophalen uit mijn structuur.

Gebruikersavatar
Korrel
Veelgebruiker
Veelgebruiker
Berichten: 938
Lid geworden op: di 25 mei 2010, 13:28

Re: Hoe leren hoogbegaafde volwassenen?

do 28 apr 2011, 09:58

Als iemand mij iets probeerd uit te leggen snap ik het meesal niet.
Vaak .....bijna altijd ga ik zelf op zoek.
Op de opleiding voor hovenier moesten we voor het examen 250 planten kennen.....uit een lijst van 1200.
Daar had ik geen enkele moeite mee. Alle planten hebben 2 latijnse namen ....en vaak nog een 3e varieteitsnaam.Ik wist er tijdens het examen 2 niet ....en dat heb ik onthouden. We kregen een half uur de tijd om ze te benoemen .....ik stond binnen tien minuten buiten....dus dat is 2,4 seconde per plant.
Bij elke plant heb ik een beeld.....en daar past latijn heel goed bij.Toen ik in Cuba was , sprak ik geen woord spaans.....maar had ik wel weer gemak van de latijnse namen om associatisch te leggen.

Tegenwoordig zit ik in de muziek ...en ben ik in de jazz gedoken......dan zeg ik gooi al die boeken maar op een hoop....ik haal zelf er wel uit wat ik belangrijk vind. Ik merk ook dat dit een lange weg wordt.

Succes met jullie onderzoek......Korrel.
Dingen zijn niet moeilijk...ze worden moeilijk gemaakt

Gebruikersavatar
Girafje
Verslaafde Gebruiker
Verslaafde Gebruiker
Berichten: 9451
Lid geworden op: ma 01 mar 2010, 14:50

Re: Hoe leren hoogbegaafde volwassenen?

do 28 apr 2011, 15:32

Rianne schreef:Daarnaast kan ik stampen, automatiseren, maar dan heb ik een toepassingsprobleem.

Yup, met theorie vergelijkbaar: ik kan het lezen en er delen van volgen die in elkaar passen. Maar het vervolgens toepassen is lastig, voor mijn gevoel is de boel incompleet. Logisch wanneer je bedenkt dat de stof vaak opgebouwd is van onderaf, steentje voor steentje. Zonder de schets van het geheel.

Een architect maakt toch ook eerst een ontwerp, een schets van waar ie heen wil. Pas dan gaat ie een bowplan maken om die stukje bij beetje in te gaan vullen. En dan ook nog zodanig dat ie niet eerst één vakje helemaal invult voor ie aan de volgende begint. En ook niet eerst de onderste altijd. Zelfs in de bouwpraktijk wordt eerst gewerkt aan het raamwerk. :|

De link met de praktijk wordt ogenschijnlijk overigens vaak wel gelegd. Alleen is het in de praktijk vaan een casus verzonnen bij de theorie die op dat moment aan de beurt is. Geef mij dan maar een echt praktijkgeval en laat me weten welke delen ik nog niet hoef te raken, dan snap ik waar ik iets mis, hoe dat komt èn dat ik er later wel aan zal geraken. Ik vind het razend irri als docenten me zeggen dat 'dat nog te moeilijk is, dat komt nog wel eens', 'dat ik me daar niet mee bezig hoef houden', etc. Of erger nog dat ik me 'gewoon aan te opdracht moet houden zoals ie daar staat'. Hoe weet ik nou hoe ik mijn werk af moet bakenen als ik andere grenzen zie dan de opleiders??
"The time is always right to do the right thing" ~ M.L. King jr. ~

anna
Beginnende Gebruiker
Beginnende Gebruiker
Berichten: 219
Lid geworden op: di 02 mar 2010, 10:16

Re: Hoe leren hoogbegaafde volwassenen?

do 23 jun 2011, 21:34

Ik heb als kind prima leren leren. Heel gewoon pad gelopen en eigenlijk nergens moeite mee gehad, behalve met het feit dat ik soms het gevoel had niet te presteren naar wat ik waard was (dat was vooral op de uni).

Verschillende manieren van leren en begrip aanbieden, dat is het enige.

Noks
Frequente Gebruiker
Frequente Gebruiker
Berichten: 283
Lid geworden op: do 13 jan 2011, 21:37
Locatie: Delft

Re: Hoe leren hoogbegaafde volwassenen?

za 10 sep 2011, 16:15

Op 30 sept a.s. vindt er weer een HB café plaats in Ede. We hebben nu als thema 'Eigenwijs brein' Hoe leren hoogbegaafde volwassenen?
Ik ben erg blij met al jullie ervaringen die je hier hebt opgeschreven. We gaan die, uiteraard anoniem, voor de voorbereiding zeker gebruiken.
Je vindt nadere info over het HB café op de site van het IHBV.
Het precieze programma is nog in voorbereiding. Ik hoop dat ik dat ongeveer een week van te voren op de site kan zetten. Het wordt in elk geval een interactief programma.
Heleen Florusse en ik zijn met de voorbereiding bezig.

Terug naar “IHBV – Onderwijs”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast