Gebruikersavatar
Cyrion
Nieuwe Gebruiker
Nieuwe Gebruiker
Berichten: 30
Lid geworden op: zo 23 sep 2012, 18:08
Locatie: Utrecht

HB en vitaminentekort

vr 04 jan 2013, 12:14

Eind november heb ik een ontdekking gedaan, waarvan Rianne het belangrijk vond om dit ook op het HB-forum te delen. (Want er lijkt mogelijk een eventueel verband te zijn tussen HB en vitaminentekort. Het is in elk geval een onderzoekje waard.) Bij deze!

Sinds afgelopen mei ben ik bezig met herstellen van een stevige overspannenheid/burn out. De overspannenheid was aan het eind van de zomer wel over, maar het bleef kwakkelen. In die mate dat ik me in oktober opnieuw naar een psycholoog heb laten verwijzen, want ik voelde me (weer) afzakken naar een depressie.

In november heeft een vriendin me gewezen op het belang van bloedonderzoek, naar onder andere waardes van vitamine B12 en D. Het blijkt dat ik een zeer ernstig tekort aan beide vitaminen heb! De klachten die hiermee gepaard gaan, zijn precies waar ik last van heb: weinig energie, somberheid, depressie, overspannenheid en burn out. Ik krijg nu supplementen en ik voel me weer helderder worden in mijn hoofd. Er komt weer kleur in mijn gezicht en mijn ogen staan ook weer helder. Mijn fysieke energie heeft wat meer tijd nodig om terug te komen, maar dat lijkt er ook aan te komen.

Ik vind het belangrijk om dit verhaal te vertellen, omdat ik vast niet de enige ben die dit overkomt. De afgelopen 8 maanden heb ik ongeveer evenveel professionals gesproken, en niemand heeft gewezen op het belang van een bloedonderzoek. Als deze vriendin me dit niet had verteld, was ik nog veel langer bezig geweest om een chemisch tekort op te lossen met praten. (En dat zou uiteindelijk slecht zijn afgelopen.)
Terwijl de oplossing in dit geval zo eenvoudig is: een kuur met vitamine-supplementen! (In mijn geval gaat het om 10x B12-injecties en D3-pillen voor 6 weken. Daarna wordt mijn bloed opnieuw getest, om te kijken hoe de waarden dan zijn.)

Dus mocht je zelf soortgelijke klachten hebben, laat dan een bloedonderzoek doen. Het is een eenvoudige test die snel kan worden gedaan, en de (mogelijke) opbrengst is onevenredig groot. Je huisarts kan voor een "prikformulier" zorgen en de test wordt volledig vergoed door de verzekering (want het valt onder basiszorg). Ik wens niemand de (onnodige) lijdensweg toe die ik de afgelopen maanden ben gegaan.

Mocht je meer info willen, dan vind je die onder andere op: http://www.stichtingb12tekort.nl en http://www.leefbewust.com/themas/vitamined_tekort.html.

Gebruikersavatar
Barbara
Verslaafde Gebruiker
Verslaafde Gebruiker
Berichten: 4821
Lid geworden op: do 25 feb 2010, 21:44
Contacteer: Website

Re: HB en vitaminentekort

vr 04 jan 2013, 12:28

Ontzettend bedankt voor deze tip Cyrion!

Gebruikersavatar
aletta
Overmatige Gebruiker
Overmatige Gebruiker
Berichten: 2365
Lid geworden op: zo 04 apr 2010, 16:28
Locatie: Zeeland

Re: HB en vitaminentekort

vr 04 jan 2013, 12:40

Hele belangrijke tip

Ik slik al jaren extra vitamine D omdat bekend is dat ik daar een tekort van heb (net zoals bijna alle Nederlanders). B12 heb ik ook af en toe extra gekregen omdat mijn medicatie ervoor zorgt dat ik hiervan te weinig heb.
LEEF!

Gebruikersavatar
Pixie
Beginnende Gebruiker
Beginnende Gebruiker
Berichten: 131
Lid geworden op: zo 16 dec 2012, 21:02

Re: HB en vitaminentekort

vr 04 jan 2013, 12:45

Goed om te weten. Sinds mijn zoontje is geboren en standaard vitamine D krijgt besloot ik het ook in te nemen. Was niet zo'n gek idee dus.

Gebruikersavatar
sterke leeuwin
Overmatige Gebruiker
Overmatige Gebruiker
Berichten: 1441
Lid geworden op: vr 18 feb 2011, 10:11
Locatie: Omgeving Leiden

Re: HB en vitaminentekort

vr 04 jan 2013, 13:37

Ga het vanmiddag gelijk voorstellen in het ziekenhuis voor mijn zoon!

Gebruikersavatar
sap
Overmatige Gebruiker
Overmatige Gebruiker
Berichten: 1216
Lid geworden op: ma 01 mar 2010, 18:38

Re: HB en vitaminentekort

vr 04 jan 2013, 13:53

Mijn dochter heeft ook vitamine B en D tekort. Ik dacht dat het kwam omdat ze vegetariër geworden is. Maar als ik de opsomming* van klachten lees vind ik de overeenkomst wel erg groot. Dochter weigerde helaas ook haar vitaminepillen in te nemen. Gelukkig nu een soort gevonden, die ze niet zo vies vindt. Er zit alleen minder in dan in die voor veganisten. Maar als ze die niet inneemt helpt het toch niet...

*
Cyrion schreef:De klachten die hiermee gepaard gaan, zijn precies waar ik last van heb: weinig energie, somberheid, depressie, overspannenheid en burn out.

Gebruikersavatar
Laatbloeier
Verslaafde Gebruiker
Verslaafde Gebruiker
Berichten: 7368
Lid geworden op: zo 05 jun 2011, 08:26
Locatie: Haaglanden

Re: HB en vitaminentekort

vr 04 jan 2013, 15:02

Uhhh, ik neem toch aan dat je niet bedoelt dat hoogbegaafden eerder een vitaminetekort hebben? Of is dat werkelijk serieus onderzocht? :| :?:
Bedoel je met HB Hemoglobine?! Dat er een verband is tussen (lage) Hb-waarden en vitaminetekort?
Indien ja, dan staat je topic op het verkeerde forum... :wink:

www.consumed.nl schreef:Hemoglobine (Hb) is de rode kleurstof in de rode bloedcellen (= erytrocyten) van het bloed. Hemoglobine is nodig voor het transport van zuurstof van de longen naar de organen en weefsels. Als het hemogline-gehalte (= Hb-waarde) van het bloed lager is dan normaal (= bloedarmoede, anemie), kan het bloed niet voldoende zuurstof transporteren.


Nog even verder gezocht:

www.gezondheid.be schreef:Bloedarmoede wil zeggen dat er te weinig rode bloedcellen in het bloed zitten of dat de rode bloedcellen te weinig hemoglobine bevatten. Hemoglobine (Hb) is een ijzerhoudend eiwit dat in de rode bloedcellen (erytrocyten) aanwezig is en ervoor zorgt dat zuurstof uit de longen gebonden en vervoerd kan worden.

<knip>

Bloedarmoede kan ontstaan door:
• een tekort aan ijzer (dit is de meest voorkomende oorzaak),
• een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur,
• een chronische ziekte, infectie of ontsteking,
• een erfelijke afwijking.
Laatst gewijzigd door Laatbloeier op vr 04 jan 2013, 15:23, 1 keer totaal gewijzigd.
Give me a break!

Phileine2
Overmatige Gebruiker
Overmatige Gebruiker
Berichten: 2479
Lid geworden op: za 30 jul 2011, 18:36

Re: HB en vitaminentekort

vr 04 jan 2013, 15:20

Zoals ik het lees wordt er wel degelijk hoogbegaafdheid bedoeld maar ik ben erg benieuwd naar hoe men daar dan verband tussen ziet.

Of gaat het meer om het niet goed in je vel zitten en het feit dat je daarbij wel lichamelijke oorzaken moet uitsluiten? Mensen met gemiddelde intelligentie kunnen immers ook vitaminetekorten hebben.
Always remember to live
Never forget to give

Gebruikersavatar
Girafje
Verslaafde Gebruiker
Verslaafde Gebruiker
Berichten: 9459
Lid geworden op: ma 01 mar 2010, 14:50

Re: HB en vitaminentekort

vr 04 jan 2013, 15:23

Goh zeg, verbaasd me eigenlijk nog niet eens Cyrion. Goed om het hier wel te posten.

LB, zal misschien niet zozeer zijn dat HB'ers an sich eerder een vitamine-tekort hebben. Maar dat een bepaalde groep van hen (plak er bv. nog ff een aantal specifieke kenmerken aanvast) bepaalde vitaminen/mineralen wel eerder 'opgebruikt' hebben en er zodoende meer van nodig kunnen hebben. Komt nog bij de de adh vooral aangeeft hoeveel een mens gemiddeld nodig zou hebben om niet ziek te worden & 'niet ziek' is iets anders dan 'gezond'. ;)

Phileine, bepaalde vitaminen/mineralen (en bepaalde combinaties hiervan) hebben zo hun invloed op (ondersteuning van) bv. het zenuwstelsel en/of verwerking van (spier)spanning. Daarnaast zijn er ook die een (belangrijke) rol spelen in de hersenen m.b.t. prikkeloverdracht enzo. (weet er 't fijne verder niet van)

Ik voeg in de maanden met de beroemde R sowieso een lage dosis multivitaminen toe. D3 ga ik dit jaar ook buiten die maanden de lage dosis doen (zit nu op de hoogste dosis, maanden met R zullen dan 'standaard' middendosis worden). Daarnaast magnesium/kalium (sinds ik deze gebruik zijn een aantal klachten zoals Cyrion die beschrijft beduidend afgenomen. Helaas nog niet helemaal/alles ... Check B12 is misschien wel een idee ... (heb 'm vaker voorbij zien en horen komen dat b12-tekort en er zelf wel aan gedacht, alleen 'wacht' ik dan weer tot een profi 't gaat roepen hè :roll: ).
"The time is always right to do the right thing" ~ M.L. King jr. ~

Phileine2
Overmatige Gebruiker
Overmatige Gebruiker
Berichten: 2479
Lid geworden op: za 30 jul 2011, 18:36

Re: HB en vitaminentekort

vr 04 jan 2013, 15:38

Dus HB-ers zouden die vitaminen meer nodig hebben? (even kort samengevat en vrij vertaald)

Interessant :)
Always remember to live
Never forget to give

David
Veelgebruiker
Veelgebruiker
Berichten: 510
Lid geworden op: ma 03 sep 2012, 09:53

Re: HB en vitaminentekort

vr 04 jan 2013, 15:41

Cyrion,

Bedankt voor je post.
Zelf slik ik al geruime tijd bijna elke dag 1 multivitamine-tablet (Supradyn) en 1 vitamine C-tablet (1000 mg van Roter / hoogste dosis die ik kon vinden).
Beiden in de vorm van bruistabletten, want ik kan geen hele pillen wegslikken.

Wel had ik nog een oprechte vraag:
Is dit hele verhaal niet eigenlijk van toepassing op iedereen, ipv alleen mensen met HB?
Behalve dat hier wellicht mensen kunnen ronddwalen met deze problemen ontgaat de HB-connectie mij vooralsnog.
@ Girafje:
Wil je hiermee zeggen dat de chemische interne huishouding/verbruik bij HB'ers anders is?

Zelf heb ik als goed voornemen om dit jaar toch echt eens gezonder te gaan eten, te betekenen:
- Veel vis, kip en groenten eten. En dan voornamelijk gestoomd, aangezien daarbij de voedingswaarden(zoals vitamines) goed bewaard blijven.
In een gepubliceerd onderzoek had ik onlangs gelezen dat er een verschil bestaat van 10% tussen koken en stomen als het gaat om het behouden van voedingswaarden na bereiding.
Bij koken verlies je dus 10% meer van de veel voedingswaarden ten opzichte van stomen.
Bij mij is in 2012 naar aanleiding van allerlei cumulerende problemen uiteindelijk Prikkelbare Darm Syndroom geconstateerd, wat heel goed kan komen door een slecht dieet (vettig/zoetig/weinig mate kennen).

Zo'n omschakeling is lastig als voornamelijk van lekker vettig en zoet voedsel houdt.
En ik ben inmiddels afgestapt van bakken met zonnebloemolie naar arachideolie.
En zit nog te tobben of bakken in kokosolie echt meerwaarde heeft.
En daarnaast probeerik nu over te stappen van kandijsuiker naar stevia, in de vorm van zoetjes.

Het is zo vreselijk cliche, maar: ondanks dat we omnivoor zijn moet je toch opletten wat je zoal eet en in welke mate.
Je bent niet meteen wat je eet, maar het heeft ongetwijfeld effect op je interne huishouding. Lichamelijk en daarmee ook geestelijk.
Laatst gewijzigd door David op vr 04 jan 2013, 15:49, 1 keer totaal gewijzigd.

David
Veelgebruiker
Veelgebruiker
Berichten: 510
Lid geworden op: ma 03 sep 2012, 09:53

Re: HB en vitaminentekort

vr 04 jan 2013, 15:42

Phileine2 schreef:Dus HB-ers zouden die vitaminen meer nodig hebben? (even kort samengevat en vrij vertaald)

Interessant :)

Mijn vervolg vraag zou dan meteen zijn waar dit op gebaseerd is.

Gebruikersavatar
Stefan
Verslaafde Gebruiker
Verslaafde Gebruiker
Berichten: 3132
Lid geworden op: vr 29 jan 2010, 20:53

Re: HB en vitaminentekort

vr 04 jan 2013, 15:44

Dat van die vitamine D heb ik inderdaad al eens eerder gelezen. Misschien is het slim on daar eens een experimentje naar te doen.
Het zou veel makkelijker moeten zijn om ff een bloedtestje te laten doen, om achter dit soort afwijkingen te komen.

Dat A komt door B betekent niet dat alle A veroorzaakt wordt door B, logisch lijkt me, maar zo vaak gemaakte denkfout. E.e.a. lijkt me verder niet hb-gerelateerd, geen enkele reden tot denken dat het anders is. maar wel goed om te horen dat het nu beter gaat cyrion.
.. inconsistency is one to which every honest thinker must subject himself. The foolish and the dead alone never change their opinion.
James Russell Lowell
http://quoteinvestigator.com
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cognitive_biases

Gebruikersavatar
Arjan
Overmatige Gebruiker
Overmatige Gebruiker
Berichten: 2328
Lid geworden op: do 25 feb 2010, 23:46

Re: HB en vitaminentekort

vr 04 jan 2013, 15:53

Een verband tussen vitaminetekort en HB leggen is naar mijn niet zo bescheiden mening volmaakte onzin.

Het kan goed zijn dat je minder lekker in je vel zit wanneer je een tekort hebt aan vitamine D en/of B12.
Het kan goed zijn dat je minder lekker in je vel zit wanneer met hoogbegaafdheid 'worstelt'.
Die twee samen versterken elkaar vast, dat lijkt mij logisch.
Correlation does not imply causation.

Afbeelding
Kijk, Autisme veroorzaakt biologisch eten - of is het andersom?.

Het andere aspect van dit topic, vitaminetekort, kan ik niet sterker onderschrijven:
Ik juich het toe dat het vaak niet onderkende tekort aan vitamine D onder de aandacht komt. Ook ik bleek afgelopen winter een belachelijk laag vitamine D waarde te bezitten (al jaren blijkbaar, het was mijn nieuwe huisarts die op het idee kwam eens naar vitamine D tekort te kijken). Aha, daarom was ik in de winters altijd zo moe. Nu slik ik voor de tweede winter op rij vitamine D supplement en heb geen energieprobleem meer.

Recent sprak ik er mijn huisarts informeel over, ze vertelde dat er een groeiend besef onder huisartsen is dat niet alleen allochtone vrouwen die weinig zonlicht krijgen een risicogroep zijn voor vitamine D tekort. (Dat was de belangrijkst focusgroep in deze tot kort geleden voor huisartsen, vitamine D tekort is een veel voorkomend fenomeen onder allochtone vrouwen welke weinig buiten komen / gesluierd buiten komen.)

Gebruikersavatar
Girafje
Verslaafde Gebruiker
Verslaafde Gebruiker
Berichten: 9459
Lid geworden op: ma 01 mar 2010, 14:50

Re: HB en vitaminentekort

vr 04 jan 2013, 16:17

David schreef:@ Girafje:
Wil je hiermee zeggen dat de chemische interne huishouding/verbruik bij HB'ers anders is?

Nee, dat wil ik hier niet mee zeggen. :wink: Wat ik hiermee wel wil zeggen is dat het heel goed zou kunnen dat mensen (HB of niet) die gevoelig(er) zijn cq. over een gevoelig(er) zenuwstelsel beschikken meer/eerder/vaker/etc. 'last' hebben van 'overprikkeling in diverse vormen' in die zin dat zij deze (al dan niet bewust opgemerkte 'last') vastzetten in hun lijf a.h.w. En dáár kunnen deze mensen dan best een 'handje hulp' bij gebruiken om zich letterlijk lekkerder in hun vel te (gaan) voelen.

Zo'n omschakeling is lastig als voornamelijk van lekker vettig en zoet voedsel houdt.

Denk dat je daar niet alleen in staat. De meeste mensen vinden (toegegeven of niet :wink: ) vet en zout lekker (voeg er gerust ook nog zout aan toe). De voedselindustrie is daar ook aardig op ingesteld: vet, zoet en zout verkoopt goed.
Qua vetten/olie is 't handig om in de smiezen te houden in hoeverre Omega-3 vertegenwoordigd is. Dat is nl. degeen die ontstekingen e.d. voorkomt/tegengaat, waar Omega-6 (tegenwoordig nogal 'oververtegenwoordig' in al wat aan voedsel aangeboden wordt) juist het omgekeerde 'doet'.
"The time is always right to do the right thing" ~ M.L. King jr. ~

Gebruikersavatar
aletta
Overmatige Gebruiker
Overmatige Gebruiker
Berichten: 2365
Lid geworden op: zo 04 apr 2010, 16:28
Locatie: Zeeland

Re: HB en vitaminentekort

vr 04 jan 2013, 16:23

Een tekort aan vitamie D geldt voor bijna iedereen in Nederland, zeker in de wintermaanden. Sommige personen hebben ook in de zomer een te lage waarde voor vitamine D. Meestal is er dan ook iets anders aan de hand (chronische ziekte oid)

(zo verteld mijn specialist het tenminste tegen mij, gebruik nu 3 jaar vitamine D (hele jaar door) en ben ietsje minder moe. Het was in mijn geval helaas niet het wondermiddel waar ik op hoopte, maar ik blijf er wel mee doorgaan omdat ik vooral merk dat ik minder huidklachten (eczeem) heb als ik het gebruik)
LEEF!

Gebruikersavatar
Laatbloeier
Verslaafde Gebruiker
Verslaafde Gebruiker
Berichten: 7368
Lid geworden op: zo 05 jun 2011, 08:26
Locatie: Haaglanden

Re: HB en vitaminentekort

vr 04 jan 2013, 17:00

Arjan schreef:Een verband tussen vitaminetekort en HB leggen is naar mijn niet zo bescheiden mening volmaakte onzin.

En dát dacht ik dus ook! Vandaar dat ik over die andere Hb (lage waarden bij anemie) begon! :wink:
Give me a break!

Gebruikersavatar
Rianne
Eigenaar
Eigenaar
Berichten: 7697
Lid geworden op: vr 05 feb 2010, 16:58
Locatie: Wageningen
Contacteer: Website

Re: HB en vitaminentekort

vr 04 jan 2013, 17:21

Ik bedoelde geenszins dat er een oorzakelijk verband is tussen hoogbegaafd en vitamine B12 tekort, maar de reden waarom ik Cyrion vroeg het te plaatsen hier, is dat ik het wel vaak bij hoogbegaafden tegenkom. En ook dat huisartsen het vaak niet zien, of een waarde beoordelen als "dat valt binnen de norm" terwijl er dan toch klachten zijn die verdwijnen na het nemen van extra vitamine B12.

Misschien hebben hoogbegaafden, met onze gevoeligheid, eerder of erger last van een vitaminetekort.
Maar ik denk niet dat we eerder een vitaminetekort hebben doordat we hoogbegaafd zijn...... dat is geenszins wat ik bedoel te zeggen!!!!
Wel een relatie, geen causaal verband!

Gebruikersavatar
Girafje
Verslaafde Gebruiker
Verslaafde Gebruiker
Berichten: 9459
Lid geworden op: ma 01 mar 2010, 14:50

Re: HB en vitaminentekort

vr 04 jan 2013, 17:27

Rianne schreef:En ook dat huisartsen het vaak niet zien, of een waarde beoordelen als "dat valt binnen de norm" terwijl er dan toch klachten zijn die verdwijnen na het nemen van extra vitamine B12.

Misschien hebben hoogbegaafden, met onze gevoeligheid, eerder of erger last van een vitaminetekort.


Ik zeg altijd maar dat ik 'strak ben afgesteld'. ;)
Eevenzo ook met bloedsuikerwaarden. Bij een dag lang meten (stuk of 5/6x op 1 dag) bleek ik keurig netjes te 'scoren' volgens de huisartsassistente. Mijn diëtist merkte op dat ik op één meting na wel heel erg tegen de ondergrens aanhing met mijn waarden. Tsja, keurig netjes 'binnen de norm' en wél klachten die met wat aanpassingen (op gebied bloedsuikeraanpak) wel degelijk enorm verminderden.
"The time is always right to do the right thing" ~ M.L. King jr. ~

Gebruikersavatar
Nickname
Overmatige Gebruiker
Overmatige Gebruiker
Berichten: 1554
Lid geworden op: di 02 mar 2010, 13:36

Re: HB en vitaminentekort

vr 04 jan 2013, 17:42

Misschien hebben hoogbegaafden, met onze gevoeligheid, eerder of erger last van een vitaminetekort.
Maar ik denk niet dat we eerder een vitaminetekort hebben doordat we hoogbegaafd zijn...... dat is geenszins wat ik bedoel te zeggen!!!!
Wel een relatie, geen causaal verband!


Ik vraag me zelfs af of er wel een relatie is.
En als die er al is of die gezocht moet worden in een gevoeligheid waarvan nog helemaal niet zeker is of die wel door een hoog iq/hb wordt veroorzaakt.
Je kunt de golven niet bedwingen, maar je kunt wel leren om te surfen. Jon Kabat-Zinn

Terug naar “HB en ...”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten